Στον αέρα βρίσκεται ακόμα το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως φάνηκε στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, παρά τις πιέσεις που άσκησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη σύνοδό του στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας, ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις για βαθιές παρεμβάσεις στο χρέος θα ληφθούν σε «μία μεταγενέστερη ημερομηνία», μόνο «εφόσον είναι απαραίτητο» και με προϋπόθεση την πλήρη τήρηση των συμφωνηθέντων από την Αθήνα.

Τόνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ανοίγει η συζήτηση για το χρέος σε κάθε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ακόμα κι αν «ορισμένοι συνάδελφοι το ζητάνε».

Το κοινό ανακοινωθέν των 19 υπουργών δεν περιέχει καμία αναφορά στο χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου προβλέπει ότι η συζήτηση για τυχόν μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018. Κύριος υπέρμαχος αυτής της γραμμής είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πριν τη σημερινή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ελπίζει σε συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και το χρέος, πριν το τέλος του έτους, όμως λίγη ώρα αργότερα ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι όποιες αποφάσεις του Ταμείου θα ληφθούν ακριβώς με βάση τη συμφωνία του Μαΐου.

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταρτιστούν το ταχύτερο δυνατό τα μέτρα βαθιάς ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που συνιστά και προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης, συμμετοχή που είναι πολιτικά απαραίτητη για πολλές κυβερνήσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Το Ταμείο θα συζητήσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο Μνημόνιο σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου πριν το τέλος του έτους, κάτι που επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
 

Facebook Comments