Πρόκειται για μια μάχη γιγάντων. Ο διάσημος εισαγγελέας της Νέα Υόρκης Έρικ Σνάιντερμαν εναντίον του ExxonMobil, του πετρελαϊκού ομίλου με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως. Το αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης είναι στοιχεία που αφορούν τις κλιματολογικές αλλαγές, που φέρεται να γνώριζε και να απέκρυπτε η εταιρεία.

Ο Σνάιντερμαν είναι γνωστός για την ιδιαίτερα σκληρή και αμείλικτη στάση του. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει και την υποστήριξη 17 εισαγγελέων (προερχόμενων από τον χώρο των Δημοκρατικών) μεταξύ αυτών και του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ. Ο τελευταίος συνέκρινε την εν λόγω υπόθεση με αυτή της καπνοβιομηχανίας, λέγοντας ότι χρειάστηκαν 40 χρόνια για να πληρώσουν οι όμιλοι της καπνοβιομηχανίας για τα ψέματα όσον αφορά τους κινδύνους του καπνίσματος. «Εμείς όμως δεν έχουμε 40 χρόνια στη διάθεσή μας για να υποφέρουμε από τις συνέπειες της πιθανής εξαπάτησης των εταιρειών πετρελαίου». Ο Αλ Γκορ, που μάχεται εδώ και χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος, βρίσκεται μαζί με τον Έρικ Σνάιντερμαν επικεφαλής της καμπάνιας ακτιβιστών που συγκροτήθηκε στο διαδίκτυο με το hashtag #ExxonKnew, δηλαδή η Exxon γνώριζε. Η εταιρεία κατηγορείται ότι εξαπατούσε για δεκαετίες επενδυτές και την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που αφορούν το κλίμα λόγω επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι μελέτες του 1970

Η Exxon κατηγορείται ότι παραποιούσε επιστημονικές μελέτες προκειμένου να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος της ρύπανσης που προκαλούσε η κατά τα άλλα πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική της δράση. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό InsideClimate News, ήδη τη δεκαετία του 1970 είχαν διαπιστωθεί οι κίνδυνοι του φαινομένου του θερμοκηπίου σε μελέτες της επιχείρησης. Αντί να κρούσει όμως τον κώδωνα του κινδύνου, η Exxon τηρούσε σιωπή ιχθύος.

Την ίδια ώρα η εταιρεία από το Τέξας απορρίπτει όλες τις κατηγορίες. «Αυτές οι ιστορίες προϋποθέτουν ότι είχαμε ήδη οριστικά συμπεράσματα για τους κινδύνους της αλλαγής του κλίματος όταν ακόμη η κλιματολογική έρευνα βρισκόταν στα γεννοφάσκια της», δήλωσε ο εκπρόσωπος Άλαν Τζέφερς, υποστηρίζοντας ότι η καμπάνια ExxonKnew είναι μια σκευωρία, χρηματοδοτούμενη από τους εχθρούς της εταιρείας. Επιπλέον πρόσθεσε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι πολιτικό και αναφέρθηκε στην προεκλογική περίοδο που διανύουν οι ΗΠΑ.

Μια δύσκολη υπόθεση

Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει επαρκές επιβαρυντικό υλικό στην υπόθεση της Exxon. Ακόμη, υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν τα κίνητρα του γνωστού εισαγγελέα, όπως ο καθηγητής Μέριτ Μπ. Φοξ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Στην πραγματικότητα εδώ πρόκειται για έναν εισαγγελέα που φιλοδοξεί να αποκτήσει κύρος ως ήρωας στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η αλήθεια είναι ότι μετά την πολύκροτη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το Μάρτιο και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στις ΗΠΑ, η υπόθεση δε βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Την ίδια ώρα το γραφείο του εισαγγελέα δεν σχολιάζει οτιδήποτε έχει σχέση με την υπόθεση Exxon.

Facebook Comments