Μπορεί οι γάτες να είναι πρωταθλητές στην όραση αλλά και τα σκυλιά μας δεν τα καταφέρνουν άσχημα. Αν αναρωτιέστε αν βλέπουν καλύτερα από εμάς η απάντηση είναι, ναι. 

Πολλοί κηδεμόνες υποστηρίζουν πως τα σκυλιά τους μπορούν και περπατούν χωρίς πρόβλημα στο απόλυτο σκοτάδι. Τους πιστεύουμε. Δεν οφείλεται τόσο στην καλή τους όραση αλλά στην κοινότητα που έχουν να απομνημονεύουν την διάταξη του χώρου. 

Η αλήθεια είναι πως στα σκυλιά δεν αρέσει πολύ το σκοτάδι. Σε κανέναν δεν αρέσει. Τα περισσότερα δεν έχουν πρόβλημα να μείνουν σε ένα σκοτεινό σπίτι εάν γνωρίζουν πως ο κηδεμόνας τους βρίσκεται κάπου κοντά τους. 

Πως βλέπουν οι σκύλοι στο σκοτάδι;  

Η κόρη των οφθαλμών τους είναι μεγαλύτερη και ο αμφιβληστροειδής έχει περισσότερα κύτταρα τα οποία ανιχνεύουν το φως και την κίνηση. 

Επίσης όπως οι γάτες, τα ψάρια και κάποια πουλιά έχουν στο πίσω μέρος των ματιών τους μία μεμβράνη-καθρέπτη (tapetum lucidum) όπου τους βοηθάει να βλέπουν καλύτερα σε δύσκολες συνθήκες φωτισμού. 

Οι επιστήμονες σήμερα υποστηρίζουν πως τα σκυλιά έχουν την καλύτερη δυνατή όραση σε συνθήκες λυκόφως. Αυτό το κληρονόμησαν από τους προγόνους τους – όποιοι και αν είναι αυτοί – που ανέπτυξαν με τα χρόνια πολύ καλή όραση τις ώρες που κυνηγούσαν για την τροφή τους.

Τα σκυλιά έχουν το δικό τους ραντάρ!  

Τα σκυλιά έχουν ένα άλλο πολύ χρήσιμο εργαλείο που τα βοηθάει να περπατούν σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες. Τα μουστάκια τους! Είναι σαν ραντάρ που τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη αίσθηση του περιβάλλοντος. Γι αυτό το λόγο δεν πρέπει ποτέ να κόβουμε τα μουστάκια των σκύλων μας.

 

Πηγή: www.petsonly.gr

Facebook Comments