Ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και σημαίνον στέλεχος του ηγετικού πυρήνα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, διαχώρισε χθες τη θέση του από την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος κατά την τελευταία εβδομάδα κι ενώ βαθαίνει η πολιτική κρίση, γύρω από την προεδρική υποψηφιότητα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Με την κίνησή του αυτή ο Ράιαν παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς πολιτικά ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι η νικήτρια των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ δήλωσε ότι θα αγωνιστεί με όλη του τη δύναμη προκειμένου οι υποψήφιοι του κόμματος να εκλεγούν στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, προκειμένου να μη δοθεί «λευκή επιταγή» στην Κλίντον στο ορατό πλέον ενδεχόμενο άσκησης των προεδρικών της καθηκόντων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων τόνισε ότι δε θα υπερασπιστεί τον Τραμπ, αλλά ούτε και θα διεξεγάγει προεκλογικό αγώνα υπέρ της υποψηφιότητάς του μετά το ζήτημα που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο την περασμένη Παρασκευή, αναφορικά με τη συμπεριφορά του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου έναντι των γυναικών, αλλά και τις ερωτικές σχέσεις που είχε μαζί τους.

Η ανακοίνωση του Ράιαν ενίσχυσε το κλίμα ανησυχίας τόσο στους ηγετικούς κύκλους, όσο και στη βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε τον ουσιαστικό βαθμό πολιτικής απομόνωσης του Ντόναλντ Τραμπ που δε διαθέτει προηγούμενη πολιτική εμπειρία.

Η Κλίντον προηγείται στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις για μήνες, ενώ τα ποσοστά του Τραμπ έχουν αρχίσει να μειώνονται ακόμη περισσότερο, μετά την αποκάλυψη του αναφερόμενου βίντεο από το 2005.

Ο Τράμπ δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί προσωπικά στον Ράιαν, που ήταν υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, το 2012, γράφοντας στο Twitter: “Ο Πολ Ράιαν πρέπει να διαθέσει περισσότερο χρόνο στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κι όχι να χάνει το χρόνο του με επιθέσεις.

Από την άλλη μεριά, ο Ράιαν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το βίντεο, ενώ ματαίωσε κοινή προεκλογική εκδήλωση με τον Τραμπ, το Σαββατοκύριακο, χωρίς ωστόσο ν αποκόψει πλήρως του πολιτικούς δεσμούς με τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος. Ο ίδιος, όπως διευκρίνισε δεν αποσύρει την υποστήριξή του από την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.

Ωστόσο, οι πολιτικές πιέσεις προς τον ηγετικό πυρήνα των Ρεπουμπλικανών κλιμακώνονται, καθώς δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι του Κόμματος για το Κογκρέσο που ανησυχούν πραγματικά για την εκλογή τους, εξαιτίας του απρόβλεπτου χαρακτήρα των εξελίξεων στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά και για το ανοιχτό ενδεχόμενο μακρόχρονων πολιτικών συνεπειών για το κόμμα.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μέλη του Κογκρέσου, κυβερνήτες, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσαν τον Τραμπ να εγκαταλείψει την προεκλογική εκστρατεία. Ενδεικτικό της πολιτικής σύγχυσης που επικρατεί στους Ρεπουμπλικάνους είναι και το γεγονός της άσκησης κριτικής στον Ράιαν για «τη χλιαρή υποστήριξή του στον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος», σύμφωνα με κύκλους των Ρεπουμπλικάνων που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η δύσκολη κατάσταση πολιτικής (αν)ισορροπίας που έχει διαμορφωθεί για τους Ρεπουμπλικάνους, σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός μηνός πριν από τις προεδρικές εκλογές, αποτυπώνεται σε στοιχεία του Reuters, σύμφωνα με τα οποία, σχεδόν οι μισοί από τους 331 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και κυβερνήτες πολιτειών έχουν καταδικάσει τα σχόλια του Τραμπ. Περίπου ένας στους δέκα από αυτούς τον έχει καλέσει να παραιτηθεί από τον προεκλογικό αγώνα.

Από τη μεριά της, η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προσπαθεί να κρατήσει τις ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό ρήγμα μεταξύ του Τραμπ και των μελών της, ενώ η ίδια που έχει και την ευθύνη χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, εξακολουθεί να υποστηρίζει την προεδρική υποψηφιότητά του, σύμφωνα με δηλώσεις δύο μελών της, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία της. «Κάθε πρόταση της επιτροπής, που δεν υποστηρίζει πλήρως τις υποψηφιότητες των Τραμπ-Πενς είναι λάθος. Είμαστε όλοι μία ομάδα και θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειές μας βοηθώντας τους υποψηφίους για την προεδρία και την αντιπροεδρία, αλλά κι όλους τους υποψηφίους μας στο Κογκρέσο να κερδίσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά μέλος της επιτροπής.

Facebook Comments