Τα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να υποστούν πλήγμα 66 δισ. στερλίνων εάν η Βρετανία επιλέξει το hard Brexit, όπως ενημερώθηκαν οι οικονομικοί επιτελείς της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν, η έξοδος από την ενιαία αγορά και η στροφή στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα προκαλούσαν πτώση μέχρι και 9,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την παραμονή στην ΕΕ.

Το προσχέδιο έγγραφο μιας επιτροπής του υπουργικού συμβουλίου που περιήλθε στην κατοχή των Times, βασίζεται στις προβλέψεις μιας αμφιλεγόμενης μελέτης για τον προβλεπόμενο αντίκτυπο της αποχώρησης από την ΕΕ που δημοσιεύθηκε από τον George Osborne τον Απρίλιο.

Αν και ο τότε υπουργός Οικονομικών αντιμετώπισε ευρεία κριτική για το report, το υπουργείο στηρίζει τους υπολογισμούς του, σύμφωνα με τους Times.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι: “Το υπουργείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφωθεί περί το 5,4%-9,5% χαμηλότερα μετά από 15 χρόνια εάν αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, με την κεντρική εκτίμηση να κάνει λόγο για συρρίκνωση κατά 7,5%.

“Η καθαρή επίδραση στα έσοδα του δημοσίου τομέα –με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν εισφορές για την ΕΕ και οι τρέχουσες εισπράξεις από την ΕΕ θα αντικατασταθούν πλήρως- θα είναι ζημιές μεταξύ 38-66 δισ. στερλίνων μετά από 15 χρόνια, κυρίως λόγω του μικρότερου μεγέθους της οικονομίας”.

Οι υποστηρικτές του Brexit που έχουν δει τα έγγραφα, τόνισαν στην εφημερίδα ότι τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και υποστήριξαν πως πρόκειται για να μια προσπάθεια να φανεί “η αποχώρηση από την ενιαία αγορά, κάτι άσχημο”.

Αλλά εξέχοντες ακτιβιστές υπέρ της παραμονής που πιέζουν για ένα ήπιο Brexit που θα διατηρούσε την Βρετανία στην ενιαία αγορά, δήλωσαν πως τα έγγραφα παρουσίασαν “την τρομακτική ζημιά” της εξόδου από την εμπορική ένωση.

Facebook Comments