Σε συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον ρόλο Βαρουφάκη την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όταν οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν το 40% των συνολικών ποσών, προχώρησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο γιατί δεν προχώρησε σε κάποια μέτρα ανάσχεσης της εκροής καταθέσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και η απάντησή του ήταν σοκαριστική: «Τι μπορούσα να κάνω όταν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνάντηση που είχε στη Φρανκφούρτη με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ είπε στους τραπεζίτες ότι είναι υπουργός Οικονομικών σε μία χρεοκοπημένη χώρα!» είπε ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει την παροχή χρηματοδότησης στις τράπεζες μέσω εξασφαλίσεων (waiver) και πρόσθεσε:

«Το πάλεψα όσο μπορούσα. Εκείνη την περίοδο μιλούσα με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγα να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. Τι θέλετε τώρα; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελνα; Μη μου λέτε ότι φταίνε τα στελέχη τραπεζών. Πήγε ο Βαρουφάκης στην ΕΚΤ και τους είπε ότι είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπήκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο υπουργός Οικονομικών σας, δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!».

Λίγο αργότερα όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη ο κεντρικός τραπεζίτης αποκάλυψε τις δραματικές ώρες του Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο, μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι είναι υπουργός σε μία χρεοκοπημένη χώρα: «Εκείνο το απόγευμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ προσπάθησα να αλλάξω την άποψή τους. Τους ζήτησα 10 ημέρες περιθώριο προκειμένου να πειστούν ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέει ο υπουργός λέγοντάς τους ότι στην πολιτική 10 ημέρες είναι τεράστιος χρόνος. Δυστυχώς δεν τους έπεισα, στην ψηφοφορία δεν τα κατάφερα».

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι εγκαίρως είχε επισημάνει τους κινδύνους από την πολιτική αβεβαιότητα και είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014, όταν μάλιστα είχε κατηγορηθεί για πολιτική παρέμβαση: «Εβλεπα την καταστροφή να έρχεται, δεν έπρεπε να γίνουν πρόωρες εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον Γ. Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που έδειχναν κατανόηση αλλά με τον Βαρουφάκη δεν είχαν «την ίδια σχολή σκέψης».

Facebook Comments