Με ταχύτατους ρυθμούς κινούνται οι μηχανισμοί του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να αποφασιστεί η στήριξη προς μια συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι, προτού εκπνεύσει η προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου, πέρα από την οποία η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Η χθεσινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς Φίλιππος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων στις 24 και 25 Οκτωβρίου, προδίδει τον οριακό χαρακτήρα των διαβουλεύσεων, αφού με βάση αυτές τις ημερομηνίες, η κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί στις 29 Οκτωβρίου.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου 2015 και του Ιουνίου 2016 δεν έδωσαν κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσες αρνήθηκε να κάνει το ριψοκίνδυνο για το κόμμα του και πρωτοφανές για την Ισπανία βήμα του «μεγάλου συνασπισμού», υποστηρίζοντας τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι.

Μπροστά στο ενδεχόμενο τρίτης αναμέτρησης σε διάστημα ενός έτους, οι «βαρώνοι» του Σοσιαλιστικού Κόμματος στασίασαν και ανέτρεψαν τον Σάντσες, με βασικό στόχο να διευκολύνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η θέση αυτή, όμως, μένει να επικυρωθεί από το συνέδριο του κόμματος στις 22 Οκτωβρίου.

Ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο συνέδριο αυτό, πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν πολύ πιθανό τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης Ραχόι, δεδομένου ότι για την κυβέρνηση αυτή απαιτούνται οι ψήφοι μόλις 11 σοσιαλιστών βουλευτών. Στην τελευταία αποτυχημένη ψηφοφορία, το λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, από κοινού με το φιλελεύθερο κόμμα Θιουδαδάνος και έναν βουλευτή από τα Κανάρια Νησιά, είχε συγκεντρώσει 170 ψήφους υπέρ και 180 κατά. Οι εξελίξεις έχουν αποβεί διχαστικές για το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το καταλανικό παράρτημά του να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την επάνοδο του Μαριάνο Ραχόι στην εξουσία.

Facebook Comments