Σενάρια επιστημονικής φαντασίας χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τα περί Grexit στον γερμανικό Τύπο μετά το κλείσιμο της β αξιολόγησης και τη ρύθμιση για το χρέος.

Όπως είπε, μιλώντας στον ρ/σ Real, η Ελλάδα έχει οδικό χάρτη που έχει κλείσει τον κύκλο σταθεροποίησης. Το 2017 έχει μόνο διαδικαστικές αξιολογήσεις και όλοι προσδοκούν ότι θα είναι έτος ανάπτυξης, τόνισε.

Ερωτηθείς για τους ρυθμούς ανάπτυξης, σημείωσε πως οι δείκτες του 2016, ειδικά το β εξάμηνο, οπότε και όπως ανέφερε, θα περάσουμε στην ανάπτυξη, θα προαναγγείλουν τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017.

Κληθείς να σχολιάσει το «σπάσιμο» της δόσης στο πλαίσιο της α αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης το απέδωσε σε τεχνική καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων, τονίζοντας πως η α αξιολόγηση έχει κλείσει.

Σε ό,τι αφορά το χάσμα απόψεων ΔΝΤ – Βερολίνου για το χρέος, επισήμανε ότι το χάσμα παραμένει, προσθέτοντας πως θα είναι μια περίοδος που θα ληφθουν αναγκαστικά αποφάσεις έως τις 8 Δεκεμβρίου. «Οι θέσεις μας γνωστές, περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις» συμπλήρωσε. 

Σε ερώτηση για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τη τάση που διαφαίνεται για πέρασμα στην ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως κάνει θεσμικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις (για τις αδειοδοτησεις των επιχειρήσεων, το θεσμικο πλαίσιο λειτουργίας), κινητοποιεί τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία, κάνει ειδικές συμφωνίες με την Επενδυτική Τράπεζα της Ευρώπης και EBRD που προσφέρουν πόρους σε ιδιωτικά και δημοσια πρότζεκτ, και επιταχύνει όλες τις διαδικασίες που είναι σε εκκρεμότητα από παρελθόν για να ξεμπλοκάρει επενδύσεις. 

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα στο επιχειρείν από τις τράπεζες, ο κ. Σταθάκης είπε για αυτό υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για τις οποίες λαμβάνεται μέριμνα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αυτές αφορούν τη διαχείριση κόκκινων δάνειων, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες έχουν πλάνο 10ετίας, ενώ έχει νομοθετηθεί το σύνολο των εργαλείων που χρειάζονται.

Δεύτερη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, είπε η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και τρίτη τα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που, όπως είπε, έρχονται από την Ευρώπη και προσθέτουν ρευστότητα στις τράπεζες. 

Ερωτηθείς αν τα funds που θα πάρουν τα «κόκκινα» δάνεια θα πάρουν και τις υποθήκες, ο κ. Σταθάκης απάντησε κατηγορηματικά όχι. 

Facebook Comments