Λύση στο θέμα του χρέους έως τα Χριστούγεννα «διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος», ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σε παρέμβασή του στην Υποεπιτροπή της Βουλής για το Χρέος στην οποία είπε ότι με την συμφωνία του 2015 υπήρξε όφελος 40 δισ. στο χρέος. Η στρατηγική της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε, «είναι να τηρήσουμε την απόφαση του Μαΐου του Eurogroup, να πάμε γρήγορα στη συζήτηση και να βρεθεί λύση για το χρέος».

«Είμαστε σε κομβικό σημείο διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας. Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα για να κριθεί η βιωσιμότητά του. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του ΔΝΤ που πρέπει να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος. Αυτά τα δύο, οι αποφάσεις τώρα και η έκθεση βιωσιμότητας δένουν μεταξύ τους», τόνισε ο Γ. Σταθάκης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας, «τον Μάιο στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα πακέτο μέτρων που θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή, όμως είναι απαραίτητο η εξυπηρέτηση του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ». «Η εξειδίκευση της απόφασης έχει τη μορφή τριών μικρών «κουτιών» με μέτρα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τα άμεσα», είπε ο Γ. Σταθάκης και ανέλυσε τα τρία «κουτάκια»:

  • Το πρώτο είναι η αναχρηματοδότηση ενός μέρους του χρέους που αφορά την αποπληρωμή του EFSF και του ESM μέσω αξιοποίησης της ευνοϊκής συγκυρίας σε σχέση με τα επιτόκια, που έχουν μηδενιστεί από την ΕΚΤ. Μπορεί δηλαδή ένα μέρος να αναχρηματοδοτηθεί με χαμηλότερα επιτόκια
  • Το δεύτερο αφορά μεσοπρόθεσμα μέτρα και περιλαμβάνει την σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής – σήμερα το 70% του χρέους είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Το «κλείδωμα» των επιτοκίων μπορεί να ωφελήσει ακόμη και δύο ποσοστιαίες μονάδες το δεκαετές ομόλογο. Περιλαμβάνει ακόμη και τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, αναχρησιμοποίηση πόρων για μείωση των επιτοκίων και της διάρκειας δανείων που δημιουργούν τις διακύμανσης και κυρίως η αναμόρφωση κάποιων δανείων.
  • Το τρίτο «κουτάκι» είναι για το 2018 με βάση την υλοποίηση των δύο άλλων «κουτιών» και θα αφορά μέτρα, αν κριθούν αναγκαία, για να μην υπάρξει απόκλιση από την οροφή του 15% του ΑΕΠ.

Ο Γ. Σταθάκης υπερασπίσθηκε την συμφωνία του 2015 επικαλούμενος αναλύσεις .ότι ωφέλησε το χρέος κατά 40 δισ.. «Η συμφωνία του 2015 έκανε κάποια μίνι αναδιάρθρωση του χρέους μεταφέροντας βραχυχρόνιες υποχρεώσεις σε μακροχρόνιο δανεισμό. Κατά τον Ντίξον και άλλους αναλυτές η μίνι αναδιάρθρωση έδωσε μεγάλο όφελος ύψους 40 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «ο νέος δανεισμός είναι μικρότερος και το μεγαλύτερο μέρος αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους». «Αυτό απαντά και στο ερώτημα αν η περίοδος 2015 – 2016 ήταν θετική για την απομείωση του χρέους», είπε με νόημα.

Facebook Comments