«Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα από τα δύο ενδεχόμενα, ποιο θα επιλέγατε; Να αυξηθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις ώστε να μη μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις ή να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις για να γίνουν νέες θέσεις εργασίας;».

Είναι ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα που έθεσε στους πολίτες η πολιτική κίνηση «Επόμενη Ελλάδα» του κ. Γ. Ραγκούση, αναθέτοντας μια μη συνηθισμένη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Και όπως συμβαίνει συνήθως με αυτές τις έρευνες, τα αποτελέσματά τους εκτός από εντυπωσιακά αποδεικνύονται συχνά και απροσδόκητα.

Οχι τόσο στο προλογικό ερώτημα. Σε αυτό, το 78,5% των πολιτών προέταξε τη μείωση των φόρων για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και μόλις το 12,5% να αυξηθούν οι φόροι για να διασφαλισθούν ο συντάξεις. Οταν όμως το ερώτημα έγινε πιο συγκεκριμένο, με τη διατύπωση «εσείς προσωπικά θα συμφωνούσατε με τη μείωση των συντάξεων υπό την προϋπόθεση η εξοικονόμηση των φόρων να διοχετευθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ίδρυση νέων επιχειρήσεων και υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές;», το 66% απάντησε ότι «σίγουρα (ή μάλλον σίγουρα) θα διαφωνούσε με τη μείωση των συντάξεων» και μόνον το 29,5% ότι θα συμφωνούσε με μια τέτοια προοπτική. Στοιχείο που καταδεικνύει ότι οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι το ασφαλιστικό. Εντύπωση, επίσης, προκαλούν οι απαντήσεις που δόθηκαν στο ερώτημα για μια τυχόν «αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των λειτουργών όπως δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, στρατιωτικοί και γιατροί». Το 58% τάχθηκε κατά της αύξησης, ενώ το 65,5% δήλωσε ότι αυξήσεις δεν πρέπει να δοθούν στο Δημόσιο ακόμη και εάν αυτή η δυνατότητα προκύψει αποκλειστικά από περιστολές κρατικών δαπανών. Στη δε ανάγκη μείωσης των φόρων, οι πολίτες διχάστηκαν όταν τους ετέθη το δίλημμα τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση αν η τρόικα π.χ. την αρνηθεί. Το 46,5% δήλωσε ότι «θα πρέπει να επιμείνει ακόμη και αν αυτό διακινδυνεύει το πρόγραμμα», αλλά το 42,5% προτίμησε να «βρει και να διαπραγματευθεί κάτι ισοδύναμο».

Αίσθηση, τέλος, προκαλεί ότι το 58,8% των πολιτών συμφώνησε με το ενδεχόμενο να πριμοδοτηθούν με φορολογικό συντελεστή κάτω του 10% μεγάλες πολυεθνικές για να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά υπήρξε και ένα 39% που απάντησε αρνητικά.

Σε δύο πιο πολιτικά ερωτήματα, το 65% τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ανώτατου πλαφόν τριών θητειών για τους βουλευτές, ενώ το 60% τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και της εκλογής του από τον λαό.

Facebook Comments