Στον Αμερικανό τραγουδοποιό και μουσικό Μπομπ Ντίλαν απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε η Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Πρόκειται για επιλογή – έκπληξη, καθώς είναι η πρώτη φορά που το βραβείο δίνεται σε έναν καλλιτέχνη που θεωρείται πρωτίστως τραγουδιστής, παρά πεζογράφος, ποιητής ή θεατρικογράφος.

Όπως ανακοινώθηκε, ο 75χρονος Ντίλαν βραβεύθηκε για τη δημιουργία «νέων ποιητικών εκφράσεων στο πλαίσιο της σπουδαίας αμερικανικής παράδοσης τραγουδιών». Το όνομα του Ντίλαν είχε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν στο πλαίσιο των υποψηφιοτήτων για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως ο μουσουργός ποτέ δεν είχε θεωρηθεί κύριος διεκδικητής.

 
O Μπομπ Ντίλαν, πολύ μεγάλος μουσικός, στιχουργός και ποιητής, επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη μουσική αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του. Δεκάδες επίσημοι και ανεπίσημοι δίσκοι, βιογραφίες, διασκευές, ακυκλοφόρητες μαγνητοταινίες και τραγούδια μαρτυρούν το μέγεθος της επιρροής αυτής.
 
Αποτελεί ίσως την πιο εμβληματική φιγούρα της ροκ, και είναι εκφραστής μιας ολόκληρης γενιάς, αν και ο ίδιος αποποιείται τον ρόλο αυτό. Τα τελευταία χρόνια η συνολική του διαδρομή και επίδραση στην ποπ κουλτούρα έχει αναγνωρισθεί πλήρως. Του έχουν αποδοθεί οι πρέπουσες τιμές και ο ίδιος έχει βρει τον καλό και δημιουργικό του εαυτό, κυκλοφορώντας καλούς δίσκους.

Ο τραγουδοποιός, που δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει μουσική για οργισμένους έφηβους, μποέμ τύπους, φιλόσοφους του δρόμου και όλους τους εραστές της μουσικής, είχε την ύψιστη τιμή να παραλάβει μέχρι και το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» δια χειρός του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σημαντικό μετάλλιο το έλαβε ως πολίτης των ΗΠΑ, για την επιρροή που είχε η μουσική του στο κίνημα υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η φωνή του Ντίλαν συνδέθηκε με τη διαμαρτυρία, την επανάσταση και έγινε παγκοσμίως γνωστή αποκτώντας εκατομμύρια θαυμαστές.

Facebook Comments