Τον “κώδωνα του κινδύνου” κρούουν οι επιστήμονες σε ό,τι αφορά το μαύρισμα με μηχανήματα σολάριουμ, καθώς παρότι σήμερα υπάρχει μία πλούσια επιστημονική βάση δεδομένων η οποία δείχνει πως η χρήση των λεγόμενων “κρεβατιών μαυρίσματος” συνδέεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, οι χώρες της ΕΕ ακόμη δεν έχουν εναρμονίσει το πλαίσιο που διέπει τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε κατά το φετινό 25ο Συνέδριο Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι πάνω από 3.400 περιστατικά μελανώματος που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη σχετίζονται με το σολάριουμ.

“Ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος αυξάνεται σημαντικά για για όσους έχουν εκτεθεί έστω και μία φορά σε λάμπες σολάριουμ, ιδιαίτερα δε αν η έκθεσή τους έχει γίνει πριν την ηλικία των 35 ετών” εξήγησε κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο  Δρ. Mariano Suppa, δερματολόγος από το Βέλγιο.

Πρόσθεσε, δε, πως εκτιμάται ότι, σε ετήσια βάση, 429.927 περιστατικά καρκίνου του δέρματος (συμπεριλαμβανομένων και 10.888 μελανώματος) σχετίζονται με έκθεση στην ακτινοβολία των σολάριουμ, σε ΗΠΑ, Βόρεια και Δυτική Ευρώπη, αλλά και Αυστραλία. Για να καταλάβουμε τη σημασία του αριθμού αυτού, πρόσθεσε ο Δρ Suppa, αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα αντίστοιχα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα που προξενούνται από το τσιγάρο είναι, στις ίδιες περιοχές, λιγότερα και φθάνουν τα 362.941.

Το προφίλ των χρηστών

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο 25ο EADV, ο τυπικός χρήστης μηχανημάτων σολάριουμ στην Ευρώπη είναι νεαρές γυναίκες, από χώρες με μικρή ηλιοφάνεια, με ενδιάμεσο τύπο δέρματος, απασχολούμενες και με μέσο/υψηλό κοινωνικοοικονομικό στάτους. Συνήθως μάλιστα παρουσιάζουν υπερέκθεση και στον ήλιο (πχ διακοπές σε ηλιόλουστα μέρη, εμπειρία από εγκαύματα), ενώ εμφανίζουν και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως είναι το κάπνισμα.

Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί πάντως το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι το σολάριουμ μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνο στις νεαρότερες ηλικίες, οι έρευνες δείχνουν πως παραμένει περισσότερο δημοφιλές στις μικρότερες ηλικίες. Από στοιχεία, δε, που παρουσίασε ο Δρ Suppa προέκυψε ότι μέσα στον περασμένο χρόνο, χρήση σολάριουμ είχε κάνει το 21% των ενηλίκων και 36% των εφήβων.

Η νομοθεσία

Ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο πάντως προκαλουν στους ειδικούς τα “καθυστερημένα αντανακλαστικά” που επιδεικνύει η ΕΕ σε επίπεδο εναρμόνισης της νομοθεσίας στα κράτη μέλη της. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Δρ Suppa, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα με τη νομοθεσία της Ένωσης.

Το πρώτο αφορά στο ότι η νομοθεσία διαφέρει. Έτσι, δεν υπάρχει συμμόρφωση εκ μέρους όλων των κρατών σε ό,τι αφορά το όριο των 300mW/mενεργού ακτινοβόλισης. Παράλληλα, σε πολλές χώρες δεν απαγορεύεται καν η χρήση των σολάριουμ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει στο χώρο εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ σε άλλες δεν είναι απαραίτητη η δήλωση των μηχανημάτων μαυρίσματος στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Ακόμη πιο ανησυχητικό, προσθέτει ο Δρ Suppa, είναι το γεγονός ότι σε πολλές χώρες η ρήση των μηχανήματα σολάριουμ εξακολουθεί να μην είναι απαγορευμένη για άτομα ηλίκας κάτω των 18 ετών.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις περιπτώσεις όπου υπάρχει μεν αυστηρή νομοθεσία, αλλά η συμμόρφωση είναι χαμηλή, τόσο σε ό,τι αφορά τα επίπεδα έκθεσης στην UVB ακτινοβολία, όσο και σχετικά με τις απαγορεύσεις που θα πρέπει να ισχύουν για τα ανήλικα άτομα.

 

Σαουλίδου Μαρίνα

Facebook Comments