Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε σήμερα ότι η Βρετανία θα μπορούσε σε τελευταία ανάλυση να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι θα ανακαλύψει ότι οποιαδήποτε μορφή διαζυγίου θα σημάνει ένα επιζήμιο «σκληρό Brexit».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο οποίος θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να αποφασίσει να αγνοήσει την απόφαση που ελήφθη στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου είναι απίθανη. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ελάχιστες πιθανότητες να εξασφαλίσει ένα «ήπιο Brexit», δηλαδή να διατηρήσει τα περισσότερα πλεονεκτήματα των χωρών μελών της ΕΕ, απαλλασσόμενο ταυτόχρονα από ό,τι δεν επιθυμεί.

«Είναι ανώφελο να γίνεται σεναριολογία περί ενός “ήπιου Brexit”», διεμήνυσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. «Αυτές είναι εντελώς θεωρητικές υποθέσεις. Κατά τη δική μου άποψη η μόνη πραγματική εναλλακτική σε ένα “σκληρό Brexit” είναι να μην υπάρξει Brexit. Έστω κι αν σήμερα δύσκολα κανένας θα μπορούσε να πιστέψει ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο».

Facebook Comments