Η απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν έχει αιτιολογηθεί από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που θα έπρεπε κανονικά να στείλει τους επενδυτές με… φόρα στην σχετική ασφάλεια της αγοράς ομολόγων αυτό επισημαίνει σε νέα της έκθεση η Goldman Sachs.

Στην έκθεση αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως το sell-off στα ομόλογα που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου διακόπηκε για λίγο από την “φυγή προς την ποιότητα” μετά τις εντάσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο στα τέλη Σεπτεμβρίου έχει επιστρέψει, κυρίως στα βρετανικά και τα αμερικάνικα ομόλογα.

 

Η GS εξακολουθεί να αναμένει τις αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ να αγγίξουν το 2% έως το τέλος του 2016, ενώ τα yields στα γερμανικά bunds θα διαμορφωθούν 30 μ.β υψηλότερα και στα βρετανικά gilts στο 1,25%. Ο πληθωρισμός, όπως επισημαίνει, είναι αυτός που θα οδηγήσει στο re-pricing των ομολόγων.

 

Είναι σίγουρο πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει σταδιακά να ενσωματώνουν στις στρατηγικές τους τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Αυτό που αναμένεται είναι μία αλλαγή και όχι η απόσυρση της τρέχουσας στάσης της νομισματικής πολίτικης και αυτό θα στηρίξει την “μεταφορά” των μέτρων τόνωσης προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, αν και τα προγράμματα QE βοήθησαν να περιοριστούν οι αποδόσεις των ομολόγων, ο αντίκτυπός τους έχει αρχίσει πια να εξανεμίζεται.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments