Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Η βουτιά στις κινεζικές εξαγωγές κατά 10% τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι πολυπαραγοντική. Ενώ η μείωση στις εισαγωγές κατά 1,9% απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Κίνα δεν έχει ξεπεράσει τον κάβο. Πού αποδίδεται όμως αυτή η οικονομική δυσπραγία; Καταρχήν στην ασθενή ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το Brexit και οι προεδρικές εκλογές έχουν ανησυχήσει πολλούς πελάτες που προτίμησαν μια πιο συγκρατημένη στάση στις παραγγελίες τους. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Κιου, αναλυτής στην αυστραλιανή τράπεζα ANZ.

Αλλά οι αιτίες αναζητούνται και στο εσωτερικό της χώρας. «Ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο δύσκολος», υποστηρίζει ο Χου Ξινγκντού, καθηγητής Οικονομίας στο Πεκίνο. «Οι εξαγωγές είναι υπό πίεση καθώς αυξάνονται οι μισθοί και τα ημερομίσθια με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να βρίσκουν διέξοδο σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ή στην Ινδία». Υπάρχει όμως και ένας τρίτος παράγοντας, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι. Η εκτόξευση στις τιμές ακινήτων που αφαιρούν χρήματα από την πραγματική οικονομία για να επενδυθούν στην αγορά ακινήτων.

Μεγάλες προκλήσεις

Στόχος του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ είναι να συγκρατήσει αυτήν την καθίζηση για να σταθεροποιηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στο 6,5% τα επόμενα πέντε χρόνια. «Αντί να είμαστε ο πάγκος εργασίας του κόσμου πρέπει να προωθήσουμε τις δυνάμεις καινοτομίας της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο πολλοί εμπειρογνώμονες αμφισβητούν για το εάν η Κίνα καταφέρει αυτήν την μετεξέλιξη χωρίς τριβές. Ο κατάλογος όσων θα πρέπει να προωθήσει είναι μεγάλος: εκτός από τη ραγδαία αύξηση της τιμής των ακινήτων και τη βιομηχανική υπερπροσφορά το Πεκίνο θα πρέπει να δαμάσει την επίσης ραγδαία αύξηση το χρέους των επιχειρήσεων, που αποτελεί και τον κύριο λόγο εξασθένησης της οικονομίας.

Η τελευταία εξέλιξη θέτει τις επιχειρήσεις σε μεγάλη πίεση. Πριν λίγες μέρες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poors προειδοποίησε τις κινεζικές τράπεζες για τεράστιες απώλειες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν απέκλεισε μάλιστα οι ανάγκες για φρέσκο χρήμα να φτάσουν στο 2020 τα 1,5 τρις ευρώ, εάν ο επιχειρηματικός κλάδος δεν συγκρατήσει το χρέος. Άρα η κινεζική ηγεσία βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων που από την αντιμετώπισή τους θα κριθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Facebook Comments