Στη ρητορική του Αλ. Τσίπρα, σχετικά με την ανάγκη για άμεση συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους αναφέρεται η Citi σε σημερινό της note μετά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  οι καθυστερήσεις βάζουν εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ η ελάφρυνση του χρέους θα βάλει οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση και ζήτησε να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Κατέστησε δε σαφές, πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλη αναταραχή, ειδικά την στιγμή που είναι αντιμέτωπη με σημαντικές εκλογικές διαδικασίες το 2017.

Σύμφωνα με την Citi, η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που απαιτούνται από τη συμφωνία διάσωσης έχει κοστίσει στην κυβέρνηση Τσίπρα πάρα πολύ, σε ότι αφορά την ίδια την δημοτικότητά του, προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας. Η ενίσχυση των εκκλήσεων της κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους καθώς και οι έντονες κατηγορίες έναντι των δανειστών ότι φταίνε εκείνοι για την έλλειψη μιας ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, απλά και μόνο εξυπηρετεί το σκοπό της, δηλαδή να ευχαριστήσει το εγχώριο κοινό της.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία συνεπάγεται με έναν νέο γύρο μέτρων στην αγορά εργασίας, θα χαρακτηριστούν από νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ  Αθήνας και θεσμών, ενώ η Citi έτσι επισημαίνει πως η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερη αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του χρέους είναι απίθανο να επιτευχθεί, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει πλήρες ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments