Διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή της Κυβέρνησης ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναμενόταν, αντιτάχθηκε σε πλευρές του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (τις οποίες αποκάλεσε “ιδιωτικοποιήσεις”) αλλά και στην τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στη συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι “κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα αυτό βγαίνει” ενώ εξέφρασε και την έντονη διαφωνία του για την παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ. “Αυτό που μας δεσμεύει για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι ό,τι είπαμε τον Σεπτέμβριο στον ελληνικό λαό. Δεν ήταν παραχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ σε αυτά που μας έδωσε εντολή να κάνουμε ο ελληνικός λαός. Αυτές οι μάχες είναι βαθιά πολιτικές και δεν είναι μάχες οπισθοφυλακών”, είπε χαρακτηριστικά.

Εξίσου αυστηρή ήταν η αναφορά του στον τρόπο με τον οποίον διαχειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα του χρέους. “Η συζήτηση γίνεται με αντιφατικό τρόπο. Αν η απόφαση συνοδευτεί από νέο μνημόνιο πρέπει να απαντηθεί πού πάμε”.

Η κατάληξη ήταν επίσης καταπέλτης: “Αν δεν απαντηθούν όλα αυτά, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Είναι ένα πρόγραμμα ξένο με εμάς, ακραίο νεοφιλελεύθερο, δεν το υιοθετούμε”.

Παρότι ο κύριος Σκουρλέτης δεν ανήκει στην ομάδα των 53, προκαλεί εντύπωση ότι “βάδισε” στα βήματα του κειμένου-παρέμβασης των 53, οι οποίοι απορρίπτουν την ιδιοκτησία των μέτρων του τρίτου μνημονίου. “Κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει. Ένα πρόγραμμα που δεν είναι μόνο ένα αντικοινωνικό πρόγραμμα λιτότητας αλλά αποτελεί προσπάθεια να εμπεδωθεί στο λαό η πολιτική του μνημονίου”, είπε, προσθέτοντας ότι “εμείς δεν μπορεί να είμαστε φορείς αυτών των ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών”. Κατέληξε δε σημειώνοντας σε υψηλούς τόνους ότι “δεν θα πρέπει ούτε μια στιγμή να σταματήσουμε να λέμε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν το υιοθετούμε, ότι δεν είναι ιδιοκτησία μας, ότι είναι ακραία νεοφιλελεύθερο”.

Facebook Comments