Συχνότερες, αλλά όχι αήττητες είναι πλέον οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας, καθώς μπορεί σήμερα να επηρεάζουν περισσότερους από 50.000 ασθενείς στη χώρα μας, αλλά δεν οδηγούν αναπόφευκτα και σε τύφλωση, όταν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Πρόκειται για οφθαλμολογικές παθήσεις -με συχνότερες εκείνες της  Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) και του Διαβητικού Οιδήματος της Ωχράς Κηλίδας (ΔΟΩ)-που σε πολλές περιπτώσεις επιφέρουν βαρύτατη απώλεια όρασης ή και νομική τύφλωση και οι οποίες ωστόσο θα μπορούσαν εύκολα να “αναχαιτισθούν” με τη βοήθεια των εξελιγμένων μεθόδων εξέτασης και θεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (13 Οκτωβρίου) οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας δεν αφορούν μόνο τον ηλικιωμένο πληθυσμό, αλλά ακόμη και άτομα παραγωγικής ηλικίας, τα οποία έχουν εμφανίσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Γι’ αυτό και όπως εξήγησε η οφθαλμίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς (ΕΕΥΑ), κα Σταματίνα Καμπανάρου “ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να επισκέπτονται οπωσδήποτε μία φορά τον χρόνο τον οφθαλμίατρό τους”.

Η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

Άμεσα συνδεδεμένη με την ηλικία, αλλά χωρίς όμως να αποτελεί μια φυσιολογική ή αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, η Ηλικιακή Εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αποτελεί μια χρόνια, εκφυλιστική νόσο του αμφιβληστροειδούς η οποία προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης, χωρίς όμως να επηρεάζει και την πλευρική όραση. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι προσβάλλει 20-25 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων το 2,3% (άνω των 65 ετών) είναι Ευρωπαίοι.

Στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισής της συμπεριλαμβάνεται τόσο η ηλικία (σχεδόν  40% στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών), το οικογενειακό ιστορικό (έως τριπλάσιος κίνδυνος στα μέλη της οικογένειας), όσο και το φύλο (οι γυναίκες είναι περισσότερο ευπαθείς) και η φυλή (τα άτομα καυκάσιας καταγωγής διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο). Από μελέτες έχει επίσης φανεί ότι οι καπνιστές μπορεί να εμφανίσουν τη νόσο 5 έως 10 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, στα πρώιμα στάδια αυτά συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά. Καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται οι ασθενείς μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι, μεταξύ άλλων, με τη δυσκολία στην ανάγνωση ή σε άλλη δραστηριότητα που απαιτεί οξεία όραση, με δυσχέρεια αναγνώρισης προσώπων ή και σκοτεινά- κενά σημεία στο κέντρο της όρασης.

Η άμεση έναρξη της θεραπευτικής αγωγής, επισημαίνει πάντως η κα Μάνια Νισκοπούλου Ph.D., Οφθαλμίατρος και Ταμίας της ΕΕΥΑ, αν εφαρμοστεί έγκαιρα όχι μόνο εμποδίζει την περαιτέρω απώλεια όρασης, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αποκαθιστά μέρος της όρασης που έχει χαθεί.

Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας

Αντίστοιχα μεγάλη επίπτωση έχει στο δυτικό κόσμο και το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας, μία από τις βασικότερες αιτίες τύφλωσης ατόμων παραγωγικής ηλικίας. Πρόκειται για μία  νόσο, απόρροια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που εμφανίζουν συχνά ως μικροαγγειακή  επιπλοκή τα άτομα με διαβήτη.

Παράγοντες κινδύνου για Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια και Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας αποτελούν ο διαβήτης και ο κακός γλυκαιμικός έλεγχος, καθώς και η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη. Στα συμπτώματα, δε, όπως και στην ΗΕΩ, στα πρώιμα στάδια δεν υπάρχουν ενδείξεις. Καθώς όμως η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: Θολή όραση, Κηλίδες στο οπτικό  πεδίο, Μεταμορφοψία, παραμόρφωση εικόνας, όπου οι ευθείες γραμμές μπορεί να μοιάζουν κυματιστές ή καμπύλες, Σκοτεινά ή κενά σημεία στο κέντρο της όρασης.

“Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί το πρωταρχικό αίτιο πρωτοπαθούς τύφλωσης σε άτομα παραγωγικής ηλικίας στο δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα. Η σύγχρονη αντιμετώπιση περιλαμβάνει ειδικούς αντιαγγειογενετικούς παράγοντες, εμφυτεύματα κορτικοειδών, φωτοπηξία με laser και χειρουργική αντιμετώπιση με υαλοειδεκτομή” ανέφερε ο Διευθυντής Οφθαλμολογίας στη Β΄ Οφθαλμολογική Κλινική του Οφθαλμιατρείου Αθηνών και ειδ. γραμματέας της ΕΕΥΑ, κ. Παροικάκης Ευστράτιος, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως με τις εξελιγμένες μεθόδους εξέτασης και με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία η απώλεια της όρασης σήμερα μπορεί να αποτραπεί.

Σαουλίδου Μαρίνα

Facebook Comments