Ξεκινούν από σήμερα κάποιες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με εκπροσώπους υπουργείων (αγορά ενέργειας και γενικότερα οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος). Την Πέμπτη αναμένεται να αρχίσουν και οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο για τα κρίσιμα ζητήματα της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών, αλλά και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Επίσης, στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται –εκτός απροόπτου– να γίνουν και οι πρώτες συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς.

Στην ουσία των διαπραγματεύσεων, τα «αγκάθια» παραμένουν και αφορούν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην κατάρτιση και κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στην ολοκλήρωση του νέου υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση επιμένει στη μείωση του στόχου από τα επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ ετησίως και σκοπεύει να κρατήσει το θέμα ανοικτό μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Επίσης, με το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αγορά εργασίας ανά χείρας, αναμένεται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα κινηθεί επιθετικά, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης το ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο προσκήνιο της συλλογικής δράσης. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά πως οι προτάσεις της επιτροπής δεν απέχουν σημαντικά από τις ελληνικές θέσεις. Το κέντρο βάρους θα πέσει στην επιδίωξη να επανέλθει η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό στους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες – εργαζόμενους), με τις κλαδικές συμβάσεις να υπερισχύουν των επιχειρησιακών, ενώ στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων θα επιδιωχθεί η μετάθεση της όποιας νομοθετικής παρέμβασης για το μέλλον, αφού πρώτα εκδοθεί η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει πως το πόρισμα θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης, όμως σε διάφορους τόνους έχουν ξεκαθαρίσει ότι αλλαγές που αλλοιώνουν τις παρεμβάσεις του παρελθόντος και κινούνται κατά της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης δεν θα γίνουν αποδεκτές.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτός από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης θα τεθούν και δύο εγχώρια αιτήματα που αφορούν το ασφαλιστικό. Το πάγωμα των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, θέμα για το οποίο οι δανειστές ζήτησαν να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και η δυνατότητα μετατροπής των Ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά, για το οποίο σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα θετικές.

Facebook Comments