Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους εκατοντάδες αστυνομικοί για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στη Γαλλία, και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Εβρί, παρά την απόφαση του αρχηγού της γαλλικής Αστυνομίας Ζαν-Μαρκ Φαλκόν να διατάξει έρευνα σε βάρος όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Το Εβρί είναι το σημείο όπου στις αρχές Οκτωβρίου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ένα περιπολικό με βόμβες μολότοφ. Το χτύπημα προκάλεσε τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός αστυνομικού, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό προκάλεσε οργή στις τάξεις των αστυνομικών, που αισθάνονται ότι έχουν στοχοποιηθεί από την κοινωνία που προστατεύουν.

Μεγάλες συγκεντρώσεις έλαβαν επίσης χώρα στη Μασσαλία, με 40 περιπολικά, στη Νίκαια και την Τουλούζη.

Οι κινητοποιήσεις των αστυνομικών άρχισαν αιφνιδιαστικά το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι, όταν εκατοντάδες αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν χωρίς άδεια στην κεντρική λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και διαμαρτυρήθηκαν ενεργοποιώντας τις σειρήνες και τα φώτα των υπηρεσιακών οχημάτων τους.

Οι διαδηλώσεις των αστυνομικών έχουν και πολιτική διάσταση, καθώς έρχονται λίγους μήνες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την άνοιξη του 2017, κι ενώ η δεξιά και η ακροδεξιά προσπαθούν να κερδίσουν την ψήφο των σωμάτων ασφαλείας σε βάρος των κυβερνώντων Σοσιαλιστών.
 

Facebook Comments