Η Citigroup σε νέο της note συστήνει στους επενδυτές άμεσα short θέσεις στο ευρώ μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Draghi.

Όπως σημειώνει, η πορεία του ευρώ έχει μία τάση “head and shoulders”, και η σημερινή του εικόνα μετά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ, μοιάζει να έχει αγγίξει την κορυφή. Το επίπεδο του 1,10 άνοιξε τον δρόμο για μία κίνηση προς το 1,03 στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που αποτελούν και νέα χαμηλά από την πτωτική πορεία που ακολούθησε το νόμισμα από τα υψηλά του 2008, όταν ξεπέρασε το 1,60.

β

Σύμφωνα με την Citi το επίπεδο στήριξης βραχυπρόθεσμα είναι το 1,0822-1,0826, και κάτω από αυτά τα επίπεδα το βασικό σημείο στήριξης είναι στα χαμηλά του 2015, μεταξύ του 1,0458 και του 1,0524.

Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, υπάρχουν εννέα παράγοντες οι οποίοι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση του ευρώ τόσο έναντι του δολαρίου όσο και γενικότερα.

1. Η Ευρώπη είναι σε διαφορετικό σημείο στον οικονομικό κύκλο και τον κύκλο των επιτοκίων. Ενώ η ΕΚΤ μπορεί να ανησυχεί για την αποτελεσματικότητα των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων, είναι απίθανο ότι θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σύντομα. Ταυτόχρονα, η Fed φαίνεται έτοιμη να επιστρέψει στον κύκλο σύσφιξης στις αρχές του Δεκεμβρίου.

2. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι πιο αυξημένες από ό, τι στην Ευρώπη.

3. Από επενδυτικής σκοπιάς, η Ευρώπη προσφέρει πολύ χαμηλές αποδόσεις με υψηλότερο κίνδυνο (περιφέρεια) και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων είναι πολύ κοντά στα μηδενικά επίπεδα, έως και την 30ετία. Συνολικά, το spread στις αποδόσεις συνεχίζει να κινείται υπέρ των ΗΠΑ.

4. Οι νομισματικές συνθήκες στην Ευρώπη παραμένουν σφιχτές.

5. Η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής φαίνεται όλο και πιο πιθανή σε κάποιο βαθμό στις ΗΠΑ, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ευρώπη, ιδιαίτερα σε εκείνες τις χώρες που είναι αντιμέτωπες με σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

6. Το Brexit 2 ( το Brexit 1 ήταν η έξοδος από τον ERM το Σεπτέμβριο του 1992) δημιουργεί ανασφάλεια για την Ευρώπη, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο.

7. Οι ανησυχίες σχετικά με την κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

8. Το ιταλικό δημοψήφισμα (4 Δεκεμβρίου).

9. Πολιτική αναταραχή / μεταναστευτικό.

Όπως τονίζει η Citi διατηρεί short θέσεις στο ευρώ έναντι του δολαρίου στο χαρτοφυλάκιό της, συστήνοντας ανάλογες θέσεις και στους επενδυτές.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments