Τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή της κατά τουλάχιστον 200 εκατ. τόνους τον χρόνο ή κατά 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα είναι η Ρωσία.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft Ιγκόρ Σετσίν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της Ρωσίας και των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να βρουν με ποιον τρόπο θα συνεργαστούν για να οδηγήσουν σε αύξηση τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Οπως τονίζουν, όμως, Ρώσοι αξιωματούχοι, πρέπει πρώτα να υπάρξει συναίνεση στους κόλπους του ΟΠΕΚ, που πρόκειται να επανεξετάσει το ζήτημα στη συνάντηση της 30ής Νοεμβρίου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι έχουν ταχθεί υπέρ του «παγώματος» της παραγωγής σε επίπεδα που θα πρέπει να συμφωνηθούν, καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα ήταν περισσότερο προς το συμφέρον της Ρωσίας.

Και τούτο διότι ήδη το 2016 όλες οι μεγάλες πετρελαϊκές της Ρωσίας –Rosneft, Gazprom Neft και Lukoil– άρχισαν να εκμεταλλεύονται νέες πετρελαιοπηγές. Η Gazprom Neft, πετρελαϊκός βραχίονας της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, έχει διαμηνύσει, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Αλεξάντερ Ντιουκόφ, ότι είναι πρόθυμη να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου αν χρειαστεί. Εν τω μεταξύ και ενώ η παραγωγή ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 4%, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ πρόκειται να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ, εντός των ημερών, για να συζητήσουν τον συντονισμό των δράσεών τους στην αγορά πετρελαίου.

Στη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 28 Σεπτεμβρίου στο Αλγέρι επιτεύχθηκε συμφωνία συνεργασίας για τη μείωση της παραγωγής ανάμεσα στα 32,5 και στα 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί και τηρηθεί, θα πρόκειται για την πρώτη μείωση της παραγωγής από το 2008.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Ιταλία, ο κ. Σετσίν προέβλεψε ότι «τον επόμενο ενάμιση χρόνο δεν θα υπάρχει πλέον πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου και θα αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα έχουν έως τότε υπερβεί τα 55 δολάρια το βαρέλι. Την εκτίμησή του αυτή φαίνεται να συμμερίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τις τιμές του πετρελαίου το 2017 στα 55 δολάρια το βαρέλι από την προηγούμενη για 53 δολάρια το βαρέλι. Επικαλείται την κυοφορούμενη συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ. Πάντως, διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμησή της ότι ο μέσος όρος των τιμών για το τρέχον έτος δεν θα υπερβεί τα 43 δολάρια το βαρέλι.

Facebook Comments