Η Τουρκία σέβεται τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών, ακόμη και αν αυτό «βαραίνει την καρδιά» των Τούρκων, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη Μοσούλη, την ιρακινή πόλη που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η δήλωση αυτή του Ερντογάν έρχεται μετά την άρνηση πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις στη μάχη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τη Μοσούλη.

Η Τουρκία ήθελε να συμμετάσχει στην επιχείρηση καθώς εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Μοσούλη βρίσκεται εντός της σφαίρας επιρροής της.

«Κάποιοι αδαείς έρχονται και λένε “τι σχέση έχετε εσείς με το Ιράκ;”. Αυτές οι περιοχές για τις οποίες μιλάμε σήμερα είναι μέρος της ψυχής μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια ομιλία του.

«Ακόμη και αν αυτό μας βαραίνει, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ιρακινής κυβέρνησης είπε πως η δήλωση που έκανε στην Άγκυρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ ότι «η Τουρκία και το Ιράκ έχουν συμφωνήσει επί της αρχής για τη Μουσούλη» δεν ευσταθεί.

Ο κ. Κάρτερ μετά την συνάντηση του την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει την επίμαχη δήλωση, αλλά είχε προσθέσει πως είναι απαραίτητη η έγκριση της Ιρακινής κυβέρνησης.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος μιλώντας στο BBC πρόσθεσε επίσης ότι «δεν αναλογεί κανένας ρόλος στην Τουρκία στην απελευθέρωση της Μουσούλης. Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να σταθεί στο πλευρό του Ιράκ κατά της τρομοκρατίας του ISIS, να μην παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ, να σέβεται τις γειτονικές σχέσεις και να μην απειλεί την ενότητα του Ιρακινού λαού, στην Μουσούλη ή οπουδήποτε.»

Κατά ειδικούς, ο Ερντογάν ανησυχεί για τη νέα ισορροπία των δυνάμεων που θα προκύψει μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων μετά την απελευθέρωση της σουνιτικής αυτής πόλης από τα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ. Κυρίως ο πρόεδρος της Τουρκίας φοβάται την ισχυροποίηση των Κούρδων και των σιιτών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον κίνδυνο σφαγής με φατριαστικά κίνητρα στην περίπτωση που οι ιρακινές αρχές βασιστούν σε σιίτες παραστρατιωτικούς για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Facebook Comments