Οι καινούργιες λέξεις στο λεξιλόγιο της ελληνική οικονομίας και κοινωνίας δεν σταματούν να κάνουν την εμφάνισή τους από την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τραπεζική αργία,capital controls, κόφτης δαπανών και τώρα ο υποκατώτατος μισθός, ήρθαν και εμπλούτισαν την ελληνική γλώσσα, φτωχαίνοντας παράλληλα τους Έλληνες πολίτες, με μόνη σταθερά την φράση «νέα μέτρα». Αυτή λίγο πολύ μοιάζει να είναι και η κατάληξη των νέων διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς: νέα τάξη πραγμάτων στους μισθούς, νέα μέτρα. Και κατά τα άλλα η κυβέρνηση «βλέπει» εκτόξευση της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο που είναι μόλις δύο μήνες μακριά.

Τα Greek Statistics φαίνεται πως πάλι βάζουν το χεράκι τους και αναμένεται να τραβήξουν την β’ αξιολόγηση κατά πολλούς μήνες στο 2017, με τον κίνδυνο να κλείνει όταν φορέσουμε και πάλι τα… κοντομάνικα, να είναι και υπαρκτός και υψηλός.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων, άρχισε να μυρίζει πρόβλημα. Πώς είναι δυνατόν το νούμερα του 2016 και του 2017 να μην αλλάξουν, την στιγμή που αλλάζουν τα νούμερα του 2015 στα οποία και βασίστηκαν;

Δεν είναι μόνο η ύφεση του 2015 η οποία διορθώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και εμφανίστηκε τελικά βαθύτερη στο 1,3% σε τρέχουσες τιμές, αντί της αρχικής εκτίμησης για ύφεση  0,9%, που βάζει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς θα μπορεί η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους του προγράμματος και του προϋπολογισμού. Είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 που αναθεωρήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ χαμηλότερα κατά 0,5% του ΑΕΠ, στο 0,2% του ΑΕΠ, λόγω των χαμηλότερων εσόδων και των υψηλότερων δαπανών. Έτσι, ο συνολικός λόγος ελλείμματος προς ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στο 7,5% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος αναθεωρήθηκε υψηλότερα στο 177,4% του ΑΕΠ, από 176,9% πριν.

Οι αναθεωρήσεις, αν και εξακολουθούν να αφήνουν το αποτέλεσμα του 2015 ελαφρώς καλύτερο από το στόχο (με βάση το πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στο 0,7% του ΑΕΠ πριν τις αναθεωρήσεις), ωστόσο το χαμηλότερο σημείο εκκίνησης καθιστά την επίτευξη του στόχου του 2016 πιο δύσκολη, αλλά κάνει και τους στόχους του προϋπολογισμού του 2017 να μοιάζουν ακόμα πιο… μη ρεαλιστική.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Citi προειδοποίησε ότι οι μεγάλες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών μεγεθών θα ανανεώσουν τις ανησυχίες των θεσμών σχετικά με την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων. Και όπως φαίνεται, το «πανηγύρι» έχει ήδη ξεκινήσει.

Το χαρτί της κυβέρνησης που ονομαζόταν «υπεραπόδοση» έναντι των στόχων, κάηκε και αυτό. Το «κουαρτέτο» των θεσμών αμφισβητεί πλέον ανοιχτά τον προϋπολογισμό του 2017 ο οποίος «καταστρώθηκε» με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8%, πιο υψηλό από τον στόχο του προγράμματος (1,75%).

Αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 έμενε στο 0,7%, τότε η κυβέρνηση θα είχε στα χέρια της ένα μαξιλάρι 1,8 δισ. ευρώ για να μπαίνει με το κεφάλι ψηλά στις διαπραγματεύσεις της νέας αξιολόγησης. Ωστόσο, τώρα αυτό το… μαξιλάρι πέφτει στα 500-600 εκατ. ευρώ περίπου.

Με λίγα λόγια, αν οι αναθεωρήσεις καταλήξουν σύμφωνα με τους θεσμούς, να επηρεάζουν (αρνητικά φυσικά) τον προϋπολογισμό, τόσο του 2016 όσο και του 2017, σε τέτοιο βαθμό που τα νούμερα τελικά δεν… βγαίνουν, τότε η μόνη απάντηση που θα δώσει το κουαρτέτο στην ελληνική κυβέρνηση είναι: πάρτε νέα μέτρα. Ήδη χθες κατέληξαν ότι υπάρχει κενό στη χρηματοδότηση του εισοδήματος αλληλεγγύης και ζήτησαν να έρθουν νέα μέτρα το 2017.

«Oχι, δεν θα υπάρξει νέα φορολόγηση το 2017, αποκλείεται αυτό να γίνει, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, αδύνατον να μην πιαστούν οι στόχοι του 2016, γιατί υπάρχει υπεραπόδοση». Αυτά δήλωσε μετά το τέλος των χθεσινών συζητήσεων, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, σαν… φωνή από το παρελθόν. Αφαιρέστε τα «δεν», τα «αποκλείεται» και τα «αδύνατον» και τα λέμε σε μερικές εβδομάδες…

Facebook Comments