Πέρσι τέτοια εποχή, προσπαθούσαμε να συνέλθουμε από τον κινεζικό πυρετό, καθώς οι κερδοσκόποι ασκούσαν ισχυρότατες πιέσεις στις κινεζικές αγορές ενώ οι υποτιμήσεις του γουάν ήταν πολύ μεγάλες και προκαλούσαν αναταραχή στις αγορές. Το διεθνές επενδυτικό κλίμα, ήταν ιδιαίτερα άσχημο και όλα έδειχναν ότι οι αγορές είχαν βρει την κατάλληλη αφορμή για ένα νέο πτωτικό κύκλο. Αυτό όμως δεν έγινε, καθώς οι κεντρικές τράπεζες επενέβησαν σώζοντας την παρτίδα. 

Φέτος, στο προσκήνιο είναι οι αμερικανικές εκλογές και η πιθανότητα μιας αύξησης επιτοκίων το Δεκέμβριο. Και τα δυο αυτό γεγονότα, αποτρέπουν τις αγορές από το να σημειώσουν μια πτώση, καθώς κανένας δεν είναι διατεθειμένος να στείλει τους Αμερικανούς στις κάλπες υπό την πίεση της πτώσης των αγορών. Όμως, την ίδια στιγμή, ο κινεζικός εφιάλτης παραμένει και αυτό αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες, το όποιο πάρτι των εκλογών να ολοκληρωθεί βίαια και οι αγορές να υποχωρήσουν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. 

Γουάν και S&P 500 έχουν την τάση να κινούνται παράλληλα τα τελευταία έτη. Φέτος όμως, η συσχέτιση αυτή έσπασε και η πτώση του γουάν δεν έχει προκαλέσει πτώση για τον S&P 500 καθώς η Fed προσπαθεί, επιτυχώς, να αποσυνδέσει τη Wall Street από τον υπόλοιπο κόσμο.

25 10 16 spx

 

Facebook Comments