Σορτάρουν το ευρώ ενώ συστήνουν long θέσεις στο δολάριο λο και περισσότεροι αναλυτές το τελευταίο διάστημα, με την Morgan Stanley, την Credit Suisse και την Citigroup να προστίθενται και αυτές στην μακρά λίστα των euro bears.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley δύο είναι οι σημαντικοί οδηγοί της ανόδου του δολαρίου και των πιέσεων που ασκούνται στο ευρώ,  οι αποκλίσεις της νομισματικής πολιτικής και οι παγκόσμιες ροές κεφαλαίων.

Το δολάριο ξεκίνησε την πρόσφατη ανοδική του πορεία όταν οι αποδόσεις των 2ετών αμερικάνικων ομολόγων ξεπέρασαν τον μέσο όρο των αποδόσεων των αντίστοιχων ομολόγων των αναπτυγμένων αγορών. Η αρχική αιτία ήταν το ότι η αγορά άρχισε να αποτιμά την αυξημένη πιθανότητα αύξησης επιτοκίων από την Fed αυτό το έτος και στη συνέχεια εξελίχθηκε στο ζήτημα  της απόκλισης πολιτικής  μεταξύ της ΕΚΤ και της Fed.

Σύμφωνα με την MS, καθώς τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ είναι ισχυρά, και οι εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές, το δολάριο θα συνεχίσει να οδηγείται υψηλότερα επίσης.

Όπως σημειώνει η Credit Agricole, οι αγοραστικές κινήσεις απέναντι στο δολάριο έχουν ενταθεί εν όψει και της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο. Οι προσδοκίες ανατίμησης του δολαρίου υποστηρίζουν τη ζήτηση τόσο από τους διεθνείς επενδυτές όσο και από τις επιχειρήσεις. Ορισμένες κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται να ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση για δολάρια,  πουλώντας συναλλαγματικά αποθέματα. Η πρόσφατη ιστορία δείχνει επίσης ότι η πτώση στα συναλλαγματικά αποθέματα συνοδεύτηκε από αδυναμία σε βασικά νομίσματα όπως το ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πούλησαν τις θέσεις τους σε ευρώ, μετατρέποντας τα έσοδα σε δολάρια, για να ανταποκριθεί στην συναλλαγματική ζήτηση.

Αυτό, σύμφωνα με την Credit Agricole, μετατρέπεται σε έναν ισχυρό ενάρετο κύκλο για το δολάριο που διευρύνει και ενισχύει την πρόσφατη ανοδική τoυ τάση και μπορεί να εξηγήσει και τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Η πρόσφατη ιστορία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η υποτίμηση του ευρώ μπορεί να διαρκέσει για πολύ διάστημα ακόμη, αφού η παγκόσμια ζήτηση για δολάρια συνεχίζει να διαβρώνει τα συναλλαγματικά αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών και τις αναγκάζει να ρευστοποιήσουν, καταλήγει η CA.

Από την πλευρά της η Citi δηλώνει short στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Όπως σημειώνει, η πορεία του ευρώ από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2015 δείχνει προς το επίπεδο του 1,0523 και μία κίνηση κάτω από την απόλυτη ισοτιμία και στο 0,95. Αν και υπάρχουν πολλά επίπεδα στήριξης στο επίπεδο του 1,0433 ε 1,0588 καθώς και στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας, το βασικό επίπεδο στήριξης εντοπίζεται πλέον τεχνικά στο 0,96.

ψ

Ωστόσο, αν το ευρώ κινηθεί όπως στον τελευταίο κύκλο (1992-2000) αυτό δείχνει πως το ευρωπαϊκό νόμισμα μπορεί να “χτυπήσει” ακόμα και το 0,94, ενώ αν η υποτίμησή του αγγίξει όπως τότε το 45% τότε το επίπεδο του 0,88 είναι ορατό.

Facebook Comments