Την άρση της ασυλίας του πρώην αρχηγού της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λε Πεν αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ικανοποιώντας αίτημα των γαλλικών εισαγγελικών Αρχών που θέλουν να τον οδηγήσουν σε δίκη με την κατηγορία της υποκίνησης ρατσιστικού μίσους.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωβουλή ψήφισε την άρση της ασυλίας του κ. Λε Πεν αφότου παρακολούθησε βίντεο όπου ο 88χρονος πολιτικός αφήνει υπονοούμενα για τους θαλάμους αερίων των Ναζί προκειμένου να χλευάσει έναν εβραίο επικριτή του.

Το βίντεο είχε γυριστεί το 2014 και είχε αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του Εθνικού Μετώπου, τότε κόμματος του κ. Λε Πεν, που έκτοτε όμως τον έχει αποπέμψει λόγω ρατσιστικών δηλώσεων.

Τα εν λόγω ρατσιστικά σχόλια προκάλεσαν ρήξη του κ. Λε Πεν με την κόρη του Μαρίν, νυν ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, η οποία είχε χαρακτηρίσει την επίμαχη δήλωση του πατέρα της πολιτικό λάθος.

Η κ. Λε Πεν έχει προσπαθήσει να οδηγήσει το κόμμα σε μία πιο μετριοπαθή κατεύθυνση, αποφεύγοντας το φιλοναζιστικό παρελθόν του πατέρα της.

Έξι μήνες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία φέρνουν το Εθνικό Κόμμα να περνά στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας εκτός της διεκδίκησης της προεδρίας τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Facebook Comments