Εγκρίθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη η εξωδικαστική συνεννόηση ανάμεσα στη Volkswagen AG, στους αγοραστές των αυτοκινήτων της και στις ρυθμιστικές αρχές που την είχαν μηνύσει για απάτη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές καυσαερίων των οχημάτων τους. 

Πρόκειται για συμφωνία που θα επιβαρύνει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με αποζημιώσεις 14,7 δισ. δολαρίων, καθώς προβλέπει πως η VW θα προχωρήσει σε επαναγορά όσων αυτοκινήτων κινητήρων ντίζελ δύο λίτρων έφεραν τις προβληματικές συσκευές που αλλοίωναν τα αποτελέσματα των σχετικών δοκιμών. Προβλέπει, επίσης, ότι σε κάθε αγοραστή των επίμαχων οχημάτων η εταιρεία θα δώσει από 5.100 έως 10.000 δολάρια και παράλληλα θα του προσφέρει την επιλογή να αγοράσει το αυτοκίνητό του είτε να αλλάξει το «ένοχο» λογισμικό του.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει προβλέψει κεφάλαιο 19,5 δισ. δολαρίων για να αντεπεξέλθει στο όποιο κόστος τής προκαλέσει το σκάνδαλο. Μετά την έγκριση της συμφωνίας από το δικαστήριο, συνολικά το κόστος για την VW θα φθάσει στα 16,6 δισ. δολάρια, καθώς θα καταβάλει παράλληλα και 1,2 δισ. δολάρια στους αντιπροσώπους της στις ΗΠΑ και 603 εκατ. δολάρια σε πολιτείες των ΗΠΑ για την παραβίαση της νομοθεσίας τους περί προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα πληρώσει 2,7 δισ. δολάρια στις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας, αλλά και στις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ για να χρηματοδοτηθούν με το ποσό αυτό σχέδια για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ θα συνεισφέρει με 2 δισ. δολάρια σε επενδύσεις στην τεχνολογία με καθαρή ενέργεια.

Εν ολίγοις, η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας θα καταβάλει μία από τις υψηλότερες αποζημιώσεις στην ιστορία των επιχειρήσεων. Την υπερβαίνουν τα 246 δισ. δολάρια που κατέβαλε η βιομηχανία καπνού σε εξωδικαστική συνεννόηση με πολιτείες των ΗΠΑ το 1998 και στα 38 δισ. δολάρια που έχει έως τώρα καταβάλει η ΒΡ ως αποζημίωση για τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

Σημειωτέον ότι η εν λόγω συμφωνία προβλέπει χρονική ρήτρα που υποχρεώνει παράλληλα την VW να έχει ολοκληρώσει την επαναγορά του 85% των αυτοκινήτων έως τις 30 Ιουνίου 2019. Σε περίπτωση που δεν έχει συμμορφωθεί με αυτήν την απαίτηση, θα καταβάλει σε ταμείο για την προστασία του περιβάλλοντος επιπλέον 85 εκατ. δολάρια για κάθε 1% που υπολείπεται από τον στόχο της επαναγοράς ο αριθμός όσων αυτοκινήτων έχει αγοράσει. Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες οχημάτων VW, θα μπορούν προς το παρόν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους ακόμη κι αν αυτά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Facebook Comments