Η Citi σε νέα ανάλυσή της προειδοποιεί πως τα επόμενα τρίμηνα θα αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολα παρά το γεγονός πως οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών έχουν εφησυχάσει από την πρόσφατη αύξηση των παθητικών επενδύσεων στις μετοχές της περιοχής.

 

Οι τοποθετήσεις των funds σε ETFs νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έχουν αυξηθεί από τα 11 δισ. ευρώ στα 21 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου αύξηση των θέσεων των funds σε αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ σημαντική ήταν και η αύξηση των θέσεων στα αμοιβαία κεφάλαια της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων, οι επενδυτές έχουν διαμορφώσει πρόσφατα μια πολύ καλύτερη εικόνα για τα assets των αναδυόμενων αγορών, τόσο για τα ομόλογα όσο και για τις μετοχές. Μετά από 7-8 μήνες πολύ καλών αποδόσεων που ξεπερνούν το 13%, οι τρέχουσες ημι-σταθερές συνθήκες που έχουν προκαλέσει οι κεντρικές τράπεζες του G3 δεν εγγυώνται πλήρως την επέκταση του “μήνα του μέλιτος” των αναδυόμενων αγορών στα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τη Citi, η πορεία των δεικτών στις αναδυόμενες αγορές ήταν απολύτως κρίσιμη στις αρχές της δεκαετίας του 90, ως μαγνήτης της ζήτησης για τα assets της περιοχής. Στο σημερινό περιβάλλον ωστόσο, οι παθητικές επενδύσεις κάνουν κακό στις αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, αυτές αγγίζουν τα 600-700 δισ. δολ. στους κύριους δείκτες της περιοχής. Αυτές οι “μουδιασμένες επενδύσεις” είναι υπεύθυνες για την παραμόρφωση που έχουν υποστεί πολλές καμπύλες απόδοσης στις αναδυόμενες αγορές. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό οδηγεί σε μη βιώσιμες ανισορροπίες, οι οποίες τώρα έχουν καλυφθεί από την στάση των κεντρικών τραπεζών του G3.

Οπως καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα, οι επενδύσεις μέσω παθητικών μέσων έχουν γίνει μια επιζήμια κίνηση, η οποία δεν δημιουργεί κίνητρα διαρθρωτικών αλλαγών στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments