Καθίστε αναπαυτικά… μία νέα κινηματογραφική εβδομάδα μόλις ξεκίνησε… καλή σας διασκέδαση!!!

TONI ERDMAN   4/5
Σκηνοθεσία : Maren Ade
Πρωταγωνιστούν : Peter Simonischek, Sandra Huller, Michael Wittenborn

Οι προσπάθειες ενός πατέρα – και του alter ego του – να αποκαταστήσει τη σχέση με την κόρη του….

Στην πρώτη ώρα – συνολικά έχει διάρκεια 162 ζωή να έχουν -ξεκινά σαν κωμωδία με “χτυπήματα” κατά της οικονομικής ζωής , του καπιταλισμού , της σύγχρονης ζωής όπου όλοι προσπαθούν να συνταιριάξουν δουλειά και προσωπική ζωή. Θυμίζει κάτι από κωμωδίες της δεκαετίας του 90. Και όταν εμφανίζεται στην οθόνη το alter ego του απελπισμένου πατέρα , το φιλμ γίνεται πιο προσωπικό. Καθώς ο πατέρας προσπαθεί να στηρίξει την κόρη του η οποία “μέσα της” φωνάζει ότι θέλει βοήθεια αλλά ανοιχτά τον αποδοκιμάζει, αναπτύσσεται μια ψυχολογική μάχη που λαμβάνει απρόσμενες ατραπούς. Εξαιρετικές ερμηνείες από Simonischek και Huller, αριστοτεχνική σκηνοθεσία της δημιουργού που παίζει στα δάκτυλα την εναλλαγή χιουμοριστικών και “σοβαρών” σκηνών χωρίς να χάνει σε συνοχή.  Στα μείον η διάρκεια, ο ρυθμός που είναι απελπιστικά αργός και κάποιες επαναλήψεις που δεν αποφεύγει η Ade. Αν κάνεις υπομονή , θα ανταμειφθείς…πλουσιοπάροχα…

DR STRANGE       3/5
Σκηνοθεσία : Scott Derrickson
Πρωταγωνιστούν : Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Mads Mikkelsen

Πρώην νευροχειρουργός τραυματίζεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα που του στερεί τη χρήση των χεριών του. Το κέντρο ανάρρωσης το οποίο δοκιμάζει αποδεικνύεται τελικά “στρατόπεδο” μάχης κατά των κακών δυνάμεων και τον εξοπλίζει με υπερφυσικές δυνάμεις…

Άλλος ένας υπερ-ήρωας της Marvel μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη και η αλήθεια είναι ότι δίνει δίνει μια πνοή φρέσκου αέρα σε ένα παραφορτωμένο πια είδος. Θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς με το πρώτο Iron Man όσον αφορά την αίσθηση αν και πριν 8 χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Ακόμη και στον πυρήνα τους οι 2 ήρωες έχουν πολλά κοινά. Πλούσιοι αλαζόνες, παθαίνουν κάποιο ατύχημα και στη συνέχεια …σώζουν τον κόσμο όμως εδώ πρόκειται ίσως για το πιο ψυχεδελικό τριπάκι στην ιστορία των comic ταινιών , και είναι καλοδεχούμενο! Όπως και ο Cumperbatch  που είναι εξαιρετικός στο ρόλο δίνοντας και το ιδιαίτερο στυλ και τη βαρύτητα που απαιτεί ο ρόλος, ενώ σε υψηλό επίπεδο κινείται όλο το καστ. Και ο Derrickson κάνει ό,τι μπορεί στήνοντας ευφάνταστες σκηνές που σου μένουν καρφωμένες στο μυαλό πολύ ώρα μετά το τέλος της ταινίας ενώ και τα εφέ να είναι εξαιρετικά. Πάρα ταύτα σε πολλά σημεία , ακολουθεί τη γνωστή φόρμουλα των ταινιών Marvel και νιώθεις ότι τα έχεις ξαναδεί – γιατί τα έχεις ξαναδεί – ενώ θεωρώ ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν οι δημιουργοί τις δυνατότητες της McAdams και πολύ περισσότερο του Mikelsen ως μεγάλου αντιπάλου του Dr Strange. Μια πολλά υποσχόμενη αρχή…..

COMPLETE UKNOWN/ΆΓΝΩΣΤΟΙ      1.5/5

Σκηνοθεσία : Joshua Marston
Πρωταγωνιστούν : Rachel Weisz, Michael Shannon

Ζευγάρι στις ΗΠΑ σκέφτεται να μετακομίσει σε άλλη πολιτεία για τις σπουδές εκείνης. Όμως στη ζωή εκείνου ξαναμπαίνει μια παλιά αγάπη….

Το 3ο φιλμ του Marston έχει σαν κεντρικό θέμα την ταυτότητα κάποιου η οποία μπορεί σύμφωνα με το φιλμ να είναι ταυτόχρονα σταθερή και διαρκώς μεταβαλλόμενη. Και είναι αναζωογοννητικό που δεν βάζει ο δημιουργός τον Shannon να υποδυθεί έναν ακόμη βλοσυρό ,μάτσο χαρακτήρα. Αντίθετα ο Shannon είναι ευάλωτος απέναντι στο απόλυτο αίνιγμα που αντιπροσωπεύει η Weisz και η ερμηνεία του είναι το highlight της ταινίας. Εξαιρετικά παράξενος τρόπος αφήγησης. Το αντικείμενο της ταινίας εξαντλείται στο πρώτο μισάωρο και στη συνέχεια σε βάζει να σκεφτείς αν η λύση που έχει δοθεί είναι ικανοποιητική μέσω ενός διαλόγου “τι θα γινόταν αν”….Και μπορεί αρχικά να σε ιντριγκάρει, στο τέλος όμως μάλλον καταλήγεις να πεις “ε και;”

LATTESA/Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΜΟΝΗ   1.5/5

Σκηνοθεσία : Piero Messina
Πρωταγωνιστούν : Juliette Binoche, Lou de Laage, Giorgio Colangeli

Μια μητέρα που ζει μοναχικά τη ζωή της σε ένα χωριό της Σικελίας, γνωρίζει αναπάντεχα την αρραβωνιαστικιά του γιου της ο οποίος απουσιάζει ….

Φορτωμένο με 3 βραβεία στο περσινό φεστιβάλ της Βενετίας και με “φορτωμένη” ατμόσφαιρα από την αρχή παρά τον Σισιλιάνικο ήλιο, αφού πρόκειται για μια σπουδή στη θλίψη. Πρόκειται επίσης και για μια ελεύθερη διασκευή ενός έργου του Pirandello με τον τίτλο The Life i gave you. Στην ταινία του ο Messina δίνει περισσότερη έμφαση ακόμη και στις πολύ μικρές λεπτομέρειες της ψυχολογικής κατάστασης των ηρωίδων – και κυρίως της Binoche – και λιγότερο στο σενάριο γι αυτό και μερικές φορές χρειάζονται λογικά άλματα. Επιπλέον φορτώνει το φιλμ με αισθητικές υπερβολές τις οποίες φαίνεται να απολαμβάνει χωρίς όμως να συνάδουν με την θεματολογία του έργου. Και το κάνει από την πρώτη σκηνή !!!  Και όσο κι η ατμόσφαιρά που δημιουργεί είναι υποβλητική και το βάθος των συναισθημάτων που εκφράζονται μεγάλο, δεν μπορείς να μην ενοχληθείς. Ο Messina έχει θητεύσει δίπλα στον Sorentino , ενώ όμως ο δεύτερος χρησιμοποιεί τις στυλιστικές “ομορφιές” για να προωθήσει το έργο, ο Messina το κάνει γιατί ….απλά μπορεί. Προσθέτει επίσης και πολλούς θρησκευτικούς συμβολισμούς αν και εδώ δεν κάνει το λάθος και αφήνει χώρο στους ήρωες του για να “αναπνεύσουν”.  Ωραίες ερμηνείες με καλή χημεία ανάμεσα σε Binoche και De Laage και εξαιρετικά δοσμένο το φυσικό τοπίο της Σικελίας. Κλασσική περίπτωση σκηνοθέτη που χάνει την ισορροπία ανάμεσα σε φιλοδοξίες και δυνατότητες. Όταν τη βρει γιατί είναι θέμα χρόνου , θα δώσει πιο πολλά…..

ALONE IN BERLIN/ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ        1/5

Σκηνοθεσία : Vincent Perez
Πρωταγωνιστούν : Brendan Gleeson, Emma Thompson, Daniel Bruhl

Στο Βερολίνο του 1940 ο Otto ( Gleeson ) και η Anna ( Thompson) μαθαίνουν για το θάνατο του γιου τους στο μέτωπο κι αποφασίζουν να αντισταθούν στο ναζιστικό καθεστώς με έναν “ιδιαίτερο” τρόπο….

Βασισμένο στο τελευταίο βιβλίο του Γερμανού συγγραφέα Hans Fallada , ο οποίος μάλιστα το τελείωσε σε μόλις 24 ημέρες και στη Γερμανία θεωρείται από το κορυφαία – αν όχι το κορυφαίο – που έχουν γραφτεί για την Γερμανική αντίσταση εναντίον των Ναζί. Τραγικό λάθος η χρήση Βρετανών ηθοποιών που μιλούν αγγλικά με ψευδο-γερμανική προφορά με τον σκηνοθέτη να υπεραμύνεται της επιλογής του με τη δικαιολογία ότι ήθελε να το εξευρωπαΐσει..το αποτέλεσμα όμως είναι πολύ κακό έως γελοίο. Και είναι κρίμα γιατί εκθέτει και τους εξαιρετικούς ηθοποιούς που έχει υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του, η οποία προβλέψιμη και βαρετή.  Καμιά ένταση , καμιά αγωνία , κανενός είδους συναίσθημα , καμιά ευχαρίστηση για τον δύσμοιρο θεατή παρά τις φιλότιμες προσπάθειες Gleeson και Thompson.

OLGA    1/5

Σκηνοθεσία : Jayme Monjardim
Πρωταγωνιστούν : Camila Morgado, Caco Ciocler, Fernanda Montenegro

Ιστορικό δράμα από τη Βραζιλία που πραγματεύεται τη ζωή της Olga Benario , της Γερμανικής καταγωγής συζύγου του Βραζιλιάνου κομμουνιστή ηγέτη Luis Carlos Prestes…

Ξεχασμένο φιλμ γυρισμένο πριν από μια ντουζίνα χρόνια, αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στην Βραζιλία κόβοντας πλέον των 3 εκατομμυρίων εισιτηρίων. Εξαιρετικές ερμηνείες , πολύ όμορφη ιστορία αλλά προδίδεται από τη σκηνοθεσία του “τηλεοπτικού” Monjardin ο οποίος τότε δεν είχε το υπόβαθρο και τις ικανότητες να αντιμετωπίσει μια τέτοια ταινία. Περισσότερη αξία έχει  ως μια ματιά σε σχετικά άγνωστα ιστορικά γεγονότα …

Facebook Comments