Παράθυρο για μετάθεση της συζήτησης για το χρέος φαίνεται ότι αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, παρά τα αλλεπάλληλα καλέσματα του οργανισμού για άμεση ρύθμιση των ελληνικών οφειλών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν ισχύει το χρονοδιάγραμμα του ΔΝΤ να συζητήσει το ελληνικό ζήτημα στο Διοικητικό Συμβούλιό του έως το τέλος του έτους, ο κ. Ράις απάντησε ότι αυτό είναι το «πιθανό» σενάριο, αλλά όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της προόδου που θα επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους εταίρους.

Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εάν η Αθήνα δεν υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις – ακόμα και στο ασφαλιστικό – αλλά και εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, τυχόν αναβολή της συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ουσιαστικά σημαίνει πως ο παίχτης που ζητά πιο επιτακτικά από όλους τη ρύθμιση του χρέους αναβάλει τη συζήτηση για το 2017, δηλαδή όλο και πιο κοντά στις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται καν να γίνει πριν τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, κι αυτό μόνο εφόσον κριθεί πως η χώρα μας χρειάζεται ελάφρυνση.

Στη γραμμή Σόιμπλε τάχθηκε την Τετάρτη και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ζητά περικοπές συντάξεων

Αμετακίνητο στη γραμμή ότι η Ελλάδα πρέπει να περικόψει τη συνταξιοδοτική δαπάνη – που σημαίνει νέα μείωση των συντάξεων – παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επισήμανε πως το ασφαλιστικό είναι «ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί» κι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά με νέα δάνεια στο τρίτο Μνημόνιο.

O κ. Ράις επανέλαβε τους υπολογισμούς του Ταμείου ότι το κόστος των συντάξεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ και χρηματοδοτείται με βαριούς φόρους, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 2,5%.

Στρέφοντας το βλέμμα στους Ευρωπαίους, επαναβεβαίωσε ότι προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να «ψαλιδιστούν» από το 3,5% μεσοπρόθεσμα στο 1,5%, αλλά και να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του χρέους.

Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πιο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, θα πρέπει να παρουσιάσουν και τις μεταρρυθμίσεις που θα τους υποστηρίζουν, προσέθεσε με νόημα, αποσαφηνίζοντας ότι από τη σκοπιά του ΔΝΤ το σημερινό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να πετύχει τα συμφωνημένα πλεονάσματα.

Ερωτηθείς για τα εργασιακά, ο κ. Ράις απέφυγε να πει τι συζητήθηκε στον πρώτο γύρο επαφών στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας ότι η αποστολή των κλιμακίων που αναχωρεί σήμερα αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα μας στα μέσα Νοεμβρίου.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρώσει την β’ αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατό, με τον κ. Ράις να σημειώνει πως «είναι δυνατό» οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Facebook Comments