«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας για μια δημοκρατική ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ.

«Να μην προβάλουν κάποιοι στην απόφαση του ΣτΕ τους πόθους τους, είτε για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, είτε για συνέχιση της ανομίας. Αυτό που το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό ήταν το άρθρο 2α του νομοσχεδίου, που μιλούσε για μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ», σημείωσε η κ. Σβίγκου. Επισήμανε ότι το ΕΣΡ είναι εκείνο το οποίο δεν συγκροτήθηκε ποτέ, ακριβώς επειδή η ΝΔ δεν συναινούσε και αρνιόταν τη συγκρότησή του, ενώ θεσμικά όφειλε να συναινέσει σε αυτήν. Τόνισε, ότι η ΝΔ κρίνεται καθημερινά από τις διάφορες προσπάθειες παρέμβασης και πίεσης της δικαιοσύνης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά και από την άρνησή της να επιτελέσει τον θεσμικό της ρόλο και να συγκροτήσει το ΕΣΡ.

Για το εάν συνιστά πολιτική ήττα της κυβέρνησης η απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική ήττα», γιατί «είτε οι ήττες, είτε οι νίκες δεν συντελούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά συντελούνται στο πεδίο της κοινωνίας, στο πεδίο του Κοινοβουλίου κοκ». Αντίθετα, είπε, συνιστά νίκη το γεγονός, ότι ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ «η οποία από την πρώτη στιγμή και πολύ πριν έρθει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αδειοδότηση, δεν μπορούν να δοθούν άδειες ή πρέπει οι άδειες να είναι άπειρες», «πλέον παραδέχονται ότι πρέπει να υπάρχει διαδικασία αδειοδότησης και πλέον όλοι παραδέχονται ότι πρέπει να υπάρχει τίμημα για τις άδειες». Σχολίασε ότι «οι μόνοι που πανηγυρίζουν και μιλούν για νίκες, είναι εκείνοι που γέννησαν και γιγάντωσαν ένα καθεστώς ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, εκείνοι που μπλόκαραν επί μήνες τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εκείνοι που και χθες -αναφέρομαι σε συνέντευξη του κ. Κουμουτσάκου- έλεγαν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ εμείς θα τον αποσύρουμε το νόμο Παππά και πρέπει να καταργηθεί, εκείνοι οι οποίοι δεν σέβονταν τόσα χρόνια τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έλεγαν ότι είναι αντισυνταγματικό το καθεστώς της μη αδειοδότησης, είναι αυτοί λοιπόν οι οποίοι πανηγυρίζουν».

Ερωτηθείσα εάν η χτεσινή δήλωση της κ. Γεροβασίλη ήταν «ευθεία επίθεση στη δικαιοσύνη» όπως «ερμηνεύεται από πολλούς», η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι «η κ. Γεροβασίλη και η κυβέρνηση τόνισαν εχθές ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, την ίδια όμως στιγμή και οι κρίνοντες κρίνονται». «Και τα μηνύματα τα οποία παίρνουμε από τον κόσμο», πρόσθεσε, «είναι ότι αισθάνονται σοκαρισμένοι απ’ αυτή την απόφαση του ΣτΕ. Κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το παραβλέψουμε». Είπε ότι η δικαιοσύνη είναι εκεί για να κρίνει και πως όμως σίγουρα οι αποφάσεις επιδέχονται και σχολιασμούς.

Απευθυνόμενη στον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη, σημείωσε ότι την ευθύνη για τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ την έχει η ΝΔ και πως αυτή το κατάργησε με το να μη συναινεί στη συγκρότησή του και πως «εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν να καταγάγουν νίκη στο επίπεδο της κοινωνίας, είτε στο επίπεδο της πολιτικής, χαίρονται με νίκες στις αίθουσες των δικαστηρίων».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε για την απόφαση του ΣτΕ ότι «σίγουρα ήταν μια αρνητική απόφαση, με την έννοια ότι προσπαθεί να γυρίσει πίσω στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς, το οποίο το ίδιο το ΣτΕ σε αλλεπάλληλες του αποφάσεις έλεγε ότι πρέπει να υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης». Υπενθύμισε ότι από τον Φλεβάρη έγιναν τρεις αλλεπάλληλες διαδικασίες συγκρότησής του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ξύπνησε μια μέρα η κυβέρνηση ή η Βουλή και είπαν ότι μεταφέρονται οι αρμοδιότητες από το ΕΣΡ» αλλά «υπήρχε δεδηλωμένη άρνηση της ΝΔ για συγκρότηση του ΕΣΡ». «Ακόμα και χθες έλεγαν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. Όποια κι αν είναι, δεν τους ενδιέφερε ποια είναι η απόφαση του ΣτΕ», πρόσθεσε. Ρώτησε τον κ. Καραγκούνη αν η ΝΔ περίμενε την απόφαση του ΣτΕ όταν έκλεισε την ΕΡΤ σε μια νύχτα. «Δεν το κάνατε αυτό», τόνισε. «Το μοναδικό σας ενδιαφέρον κ. Καραγκούνη», είπε, «είναι πώς θα υπερασπιστείτε καλύτερα τα συμφέροντα εκείνων που υπερασπιζόσασταν και επί 27 χρόνια. Μην ταυτίζετε τη δημοκρατία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η δημοκρατία δεν είναι συνώνυμη ούτε των τηλεοπτικών καναλιών, ούτε των τηλεοπτικών παραθύρων, ούτε των διαθέσεων του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. Το μόνο σας πρόβλημα και γι’ αυτό έχετε ως πρώτο θέμα στην ατζέντα σας, είναι να μην πληρώσουν οι καναλάρχες».

Facebook Comments