Μήνυμα πως θα ήθελε να δει τη δημοσιονομική εποπτεία στην ευρωζώνη να μεταφέρεται από την αρμοδιότητα Κομισιόν στα χέρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έστειλε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Μπρατισλάβα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε πως όσο δεν υφίσταται μία ευρωπαϊκή δημοσιονομική ένωση, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει στο προσεχές μέλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αναλάβει έναν επί το πλείστον πολιτικό ρόλο, με τον ESM να επωμίζεται την επίβλεψη των δημοσιονομικών επιδόσεων των κρατών-μελών.

«Ίσως ο ESM θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο σε μερική σύμπραξη με την Κομισιόν για εκείνες της υποθέσεις συμμόρφωσης που αυτή δεν μπορεί να επιβάλει», ανέφερε.

Η δήλωση Σόιμπλε προκάλεσε την ενόχληση του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ. «Πιστεύω πως αυτή [η εξουσία] θα πρέπει να παραμείνει στην Κομισιόν», είπε, εξηγώντας ότι η Επιτροπή έχει δημοκρατική εντολή και σχέση με τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. και την Ευρωβουλή.

Η στάση Σόιμπλε αντανακλά την παραδοσιακή αντίληψη του Βερολίνου ότι η Κομισιόν είναι υπερβολικά επιεικής ή ελαστική απέναντι σε δημοσιονομικές ατασθαλίες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης βρίσκεται εν μέρει πίσω και από την επιμονή της Γερμανίας για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τον Απρίλιο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ε.Ε. έκριναν πως η Κομισιόν δεν έχει σταθερή γραμμή στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, κάνοντας λόγω για ιδιαίτερα μεγάλη ανεκτικότητα απέναντι στη Γαλλία και την Ιταλία, που είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης πίσω από τη Γερμανία.

Η Ιταλία έχει μάλιστα έλθει πίσω στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, με την Κομισιόν να ζητά εξηγήσεις μετά την απόφαση της Ρώμης να καταθέσει προϋπολογισμό που είναι ασυνεπής με τις προηγούμενες δεσμεύσεις της.

Facebook Comments