Το χειρότερο μήνα της μετά και την ανακοίνωση του Brexit, βιώνει η στερλίνα. Παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της “σκληρής” εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε, καλύπτουν τα όποια θετικά της παραμονής του Mark Carney στην θέση του στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Η πτώση της αγγίζει το 6% από τις αρχές Οκτωβρίου, και οδηγείται προς τον χειρότερό της μήνα από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν το δημοψήφισμα την ώθησε σε βουτιά ύψους 8,09% έναντι του δολαρίου. Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα σημειώνει απώλειες αυτό το μήνα της τάξης του 3,7%, που αποτελούν επίσης την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο και το 7,89%.

Η αδύναμη πορεία της στερλίνας συνεχίζεται παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ γ τριμήνου της Βρετανίας, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές, το νόμισμα παραμένει εξαιρετικά συνδεδεμένο με τις πολιτικές εξελίξεις.
Η Standard & Poor’s προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η απότομη πτώση του νομίσματος από το δημοψήφισμα για το Brexit “μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη και τελικά να απειλήσει τον ρόλο του ως νόμισμα διεθνών αποθεματικών”.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αν και το δολάριο αποτελεί το παγκόσμιο νόμισμα αποθεματικών, η στερλίνα εξακολουθεί να έχει μερίδιο κοντά στο 5% στα συναλλαγματικά αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών.

Σήμερα η στερλίνα υποχωρεί στο 1,2178 έναντι του δολαρίου, παρόλο που σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή μέσα, ο διοικητής της BoE, Mark Carney, αναμένεται να συνεχίσει τη θητεία του παρά την αντίδραση από τους πολιτικούς του Brexit. H θητεία του λήγει το 2021, ωστόσο πολλοί πολιτικοί στην Βρετανία έχουν ζητήσει να λήξει το 2018.

Σύμφωνα με την Societe Generale ακόμη και αν επιβεβαιωθεί ότι ο Carney θα μείνει έως τη λήξη της θητείας του, αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά τις προοπτικές για τη στερλίνα.

Την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs επανέλαβε την θέση της ότι η στερλίνα παρά το sell-off δεν είναι ακόμη φθηνή και πως “βλέπει” περαιτέρω πτώση της τάξης του 10%, ενώ θέτει τον στόχο του 1,20 που έχει δώσει η ίδια για το επόμενο τρίμηνο για την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου, υπό καθεστώς παρακολούθησης για υποβάθμιση.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments