Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο πως ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας η κυβέρνηση Ράμα, απαντώντας εμμέσως και στις ανιστόρητες απόψεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ενώ κάνει λόγο για μεθοδευμένο σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, απαντώντας στο αλβανικό ΥΠΕΞ που υποστηρίζει ότι γκρεμίζει τα σπίτια Ελλήνων επειδή «ακολουθεί πολιτική μη διακρίσεων».

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η Αθήνα, και επισημαίνει:

«Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη».

«Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Με επιθετικό τρόπο απάντησε νωρίτερα ο Έντι Ράμα σε προηγούμενη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το ενδεχόμενο κατεδάφισης των κατοικιών 19 Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας από τη δημοτική αρχή της πόλης.
 

Facebook Comments