Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων βρίσκεται στα επίπεδα της κρίσης του 2010-2012 και τα νοικοκυριά υποφέρουν, ενώ η επιστροφή της ανάπτυξης σε βιώσιμα επίπεδα δεν φαίνεται πουθενά ακόμα στον ορίζοντα, αυτό επισημαίνει σε έκθεσή της η Citigroup.

Όπως σημειώνει, ο ρυθμός ανάπτυξης των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος τον Αύγουστο, μετά την άνοδο κατά 9,5% ετησίως τον Ιούλιο. Σε μέσο όρο τριμήνου όμως, η πραγματική ανάπτυξη των λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 1,1% ετησίως τον Αύγουστο, έναντι -0,1% τον Ιούλιο και στο υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2015.

Οπως σχολιάζει η Citi, οι λιανικές πωλήσεις είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των ασταθών τουριστικών δαπανών. Η τάση αυτή υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει πολύ υποτονική εν μέσω των νέων μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας και ένα βαθιά αρνητικό ρυθμό αποταμίευσης των νοικοκυριών. 

Όπως τονίζει η Citi, τα επίπεδα εμπιστοσύνης των νοικοκυριών δεν είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης το 2010-2012.

Η Citi αναφέρεται και στην επιστροφή του οικονομικού κλίματος στα επίπεδα πριν την αναταραχή του καλοκαιριού του 2015 και την επιβολή των capital controls. Όπως σημειώνει, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν αυξήθηκε στο 93,8 τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2015.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο δείκτης παραμένει κάτω από τα επίπεδα των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης και πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο,  ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υπεραποδίδει ξεκάθαρα του καταναλωτικού κλίματος

Οπως τονίζει η Citi, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται σιγά-σιγά καθώς τα capital controls χαλαρώνουν σταδιακά, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης παραμένουν σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο και οι μεταρρυθμίσεις – αν και με καθυστέρηση – εφαρμόζονται, ο κλάδος των νοικοκυριών εξακολουθεί να υποφέρει από τα νέα μέτρα και ιδιαίτερα τις αυξήσεις φόρων. Αυτό, όπως υπογραμμίζει, η Citi θα εμποδίσει την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη για πολύ καιρό ακόμη.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments