H πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. 

Ο κος Λαβρόφ θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Στο πλαίσιο των σημερινών συνομιλιών εντάσσεται και το Κυπριακό. Η Αθήνα δεν ζητεί ενισχυμένο ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό, ωστόσο με δεδομένο ότι η Μόσχα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμεί να ενημερώσει για τις απόψεις της. Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, την Ελλάδα ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και η στροφή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, καθώς επίσης πώς (και αν) αυτή επηρεάζει τις αντίστοιχες ελληνορωσικές.

Η Αθήνα δεν ζητεί ενισχυμένο ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό, ωστόσο με δεδομένο ότι η Μόσχα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμεί να ενημερώσει για τις απόψεις της. Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, την Ελλάδα ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και η στροφή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, καθώς επίσης πώς (και αν) αυτή επηρεάζει τις αντίστοιχες ελληνορωσικές.

Από τις επαφές του κ. Λαβρόφ δεν θα λείψει η αναφορά στις διμερείς σχέσεις που αφορούν την ενέργεια και την οικονομική συνεργασία, κάτι το οποίο περιστρέφεται κατά κύριο λόγο γύρω από το τι προτίθεται να κάνει η Αθήνα εφόσον ο αγωγός Turkish Stream φθάσει ώς τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο. Το πλέον αισιόδοξο κεφάλαιο των σημερινών συνομιλιών αφορά τον τουρισμό, τις αυξημένες αφίξεις Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα και τις θετικές προοπτικές για το 2017.
 

Facebook Comments