Ο ΟΠΕΚ υφίσταται για πάνω από 60 χρόνια. Αποτελεί τον ορισμό του οικονομικού καρτέλ, καθώς ο στόχος του είναι ο καθορισμός της τιμής ενός προϊόντος, αλλά τα μέλη του δρουν με μεγάλη ασυνέπεια, όπως παρατηρεί η Invesco. Τα επίπεδα παραγωγής αποφασίζονται με “συμφωνίες κυριών” καθώς όλοι θέλουν να παράγουν παραπάνω από τα όρια τα οποία έχουν συμφωνήσει. 

Πριν από δυο χρόνια, η Σαουδική Αραβία, εγκατέλειψε το ανώτατο όριο ημερήσιας παραγωγής και ξεκίνησε να πλημμυρίζει την παγκόσμια αγορά με μεγάλες ποσότητες μαύρου χρυσού. Σύμφωνα με την Invesco, ο λόγος που αυτό έγινε, αποσκοπούσε στο να αποκτήσει και πάλι το χαμένο μερίδιο αγοράς από τις αμερικανικές εταιρίες shale gas. Έκτοτε, η πτώση των τιμών, οδήγησε σε αναστολή παραγωγής για πολλές shale gas εταιρίες και οδήγησε στη μείωση της αμερικανικής παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Η απάντηση από τις εταιρίες shae gas ήταν ηχηρή και αποφασιστική, ενώ η εφευρετικότητα των στελεχών τους ήταν αυτή που έκρινε την παρτίδα, στον πόλεμο Σαουδικής Αραβίας-Αμερικής. Οι αμερικανικές εταιρίες, μείωσαν τα κόστη τους και βελτίωσαν την τεχνολογία εξόρυξης αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες μικρές χρεοκοπίες και σημαντικές απολύσεις, οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου, παρέμειναν κερδοφόρες, επισημαίνει η Invesco. 

Την ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, η πτώση των τιμών του πετρελαίου είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις καθώς μείωσε το επίπεδο διαβίωσης και οδήγησε σε αύξηση του ελλείμματος. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν μεγάλες περικοπές, αναστολή επενδύσεων κυρίως στον κλάδο των εξορύξεων και τελικά, η Σαουδική Αραβία, αναζήτησε κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά στην ιστορία της, προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα χωρίς να “κάψει” επιπλέον συναλλαγματικά αποθεματικά. 

Όλο αυτό οδήγησε σε δυο δεδομένα: Πρώτον, η Σαουδική Αραβία πρωτοστατεί πλέον στην προσπάθεια μείωσης της παραγωγής, αποδεχόμενη ακόμα και την περίπτωση όπου το Ιράν δε θα δεσμεύεται από αυτή τη συμφωνία και δεύτερον, η Σαουδική Αραβία έχει χάσει τον ηγετικό της ρόλο στο πετρελαϊκό καρτέλ. Η Invesco εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει το Ιράν. Οι λόγοι είναι:

  • Η Σ. Αραβία, βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρή πολιτική πίεση εξαιτίας των περικοπών, οι οποίες έχουν οδηγήσει στη μείωση του βιοτικού επιπέδου. Αν αυτό παραμείνει, το καθεστώς θα είναι ευάλωτο από πιθανή κοινωνική αναταραχή.
  • Η Σ. Αραβία, πρέπει να αποφύγει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, πριν υπάρξει και νέα έκδοση ομολόγου, το οποίο οι αγορές θεωρούν επιβεβλημένο.
  • Η Σ. Αραβία, βρίσκεται προ των πυλών της εισαγωγής στο χρηματιστήριο, ποσοστού του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco. Αν θέλει να εισπράξει ένα καλό τίμημα, θα πρέπει να μην βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών. 

Facebook Comments