Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, στο 0,25% με 0,5% διατήρησε τα επιτόκια η Fed, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πως ενισχύεται η υπόθεση για μια αύξηση τον Δεκέμβριο.

«Η επιτροπή κρίνει πως η υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά αποφάσισε, για την ώρα, να περιμένει κάποιες περαιτέρω ενδείξεις για μεγαλύτερη πρόοδο προς τους στόχους της» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 2 κατά, αποτέλεσμα που αποτυπώνει ελαφρώς μεγαλύτερη συναίνεση σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, όπου είχαν μειοψηφίσει τρία μέλη της επιτροπής. 

Η εικόνα της αμερικάνικης οικονομίας που παρουσιάζει η κεντρική τράπεζα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με αυτήν της ανακοίνωσης του Σεπτεμβρίου. Η Fed επαναλαμβάνει ότι η «η αγορά απασχόλησης συνεχίζει να ενισχύεται και η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει κινηθεί υψηλότερα» σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.

Η διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα ήταν αναμενόμενη, εν όψει και των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανή μέχρι το τέλους του έτους, επικαλούμενοι τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Facebook Comments