Μετά τα stress tests του φθινοπώρου θα μεθοδευτεί η ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Πρώτα αναμένεται να διαπιστωθούν οι υπάρχουσες κεφαλαιακές ανάγκες, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας μέσω του ΤΧΣ και εν συνεχεία θα μεθοδευτεί η πώλησή της. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει από το πρώτο τρίμηνο του 2014, όπως εξηγούν χρηματιστηριακές πηγές. Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που θα γίνει η πώληση της τράπεζας.

 

Ήδη, έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορα σενάρια. Υπό τις παρούσες συνθήκες και δεδομένης της αρνητικής κατάστασης στην οποία παραμένει επί πενταετία η Ελληνική οικονομία, δύσκολα θα υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού. Διότι, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το πρόβλημα ρίσκου χώρας διατηρείται, ειδικά όσο ακούγεται ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, αλλά και όσο δεν ευρίσκεται λύση σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μετά τον Αύγουστο του 2014.

 

Από την άλλη, θεωρείται βέβαιο ότι η νέα διοίκηση της τράπεζας, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, θα επιδιώξουν να… μοσχοπουλήσουν τα assets της τράπεζας, από ακίνητα και ξενοδοχεία, μέχρι συμμετοχές σε επιχειρήσεις, οι οποίες, παρά την κρίση δείχνουν να αντιστέκονται. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται κάτι περισσότερο από βεάβαιο ότι η τράπεζα θα επιδιώξει να απαγκιστρωθεί από ξενοδοχεία, συμμετοχές σε ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες μη τραπεζικές δραστηριότητες.

 

Οι όποιες προσφορές δε, υπάρχουν τώρα στο τραπέζι δεν γεμίζουν πολύ το μάτι εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις για τη Eurobank, δηλαδή του ΤΧΣ. Οι προσφορές από τα hedge funds αφορά τα ίδια και το άνοιγμα νέας γραμμής ρευστότητας, προκειμένου να χρηματοδοτούν μη τραπεζικές δραστηριότητές τους. Από την άλλη, οι Έλληνες καταθέτες δεν είναι ακόμα ώριμοι για αλλαγές τέτοιου είδους στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών, οι οποίοι επιλέγουν να βάζουν τα λεφτά τους σε τράπεζες που εκπροσωπούνται από βαριά ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής.

Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, το προσφορότερο σενάριο είναι  να γίνει είτε placement, είτε αύξηση κεφαλαίου, βεβαίως σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες, προκειμένου να δελεαστούν οι όποιοι υποψήφιοι επενδυτές. Από τους οποίους δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και οι εγχώριοι παίκτες της τραπεζικής αγοράς.

 

ΧΣ

Facebook Comments