O δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index (Ticker: USDOLLAR) επιστρέφει κοντά στα χαμηλά του Ιουλίου λόγω της αποδυνάμωσης του USDJPY εν μέσω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στις εκλογές στην Ιαπωνία που επιβάρυναν το δολάριο σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.

Ενόψει των εκλογών στην Άνω Βουλή, το γεν υποχωρούσε λόγω προσδοκιών ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Shinzo Abe, LDP, θα κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Άνω Βουλή. Η είδηση περί συνασπισμού προκάλεσε αυθόρμητη αντίδραση στα ζεύγη του γεν.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε πει ότι «πιστεύουμε ότι μια νίκη του Abe έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό στο USDJPY- η ισοτιμία ανέκτησε τα 100,00 γεν αυτή την εβδομάδα- και ενώ αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μια περαιτέρω άνοδος στο ζεύγος είναι περιορισμένη, όσο γρηγορότερα εφαρμοστεί η δεύτερη φάση της οικονομικής πολιτικής του Abe, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αποδυνάμωσης στο γεν».

Διατηρώ αυτή την πρόβλεψη και υπογραμμίζω ότι η μη διασφάλιση της πλειοψηφίας σημαίνει ότι το βάρος περαιτέρω στήριξης δεν αφορά μόνο στη δημοσιονομική πολιτική αλλά στη νομισματική πολιτική. Έτσι, θεωρούμε ότι μια βραχυπρόθεσμη πτώση στο USDJPY θα είναι το πιθανότερο μεταβατική.

Στο οικονομικό ημερολόγιο σήμερα περιμένουμε δύο ανακοινώσεις μέτριας επιρροής στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας μπορεί να κινήσουν την αγορά δεδομένου ότι τα στεγαστικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν απλώς απογοητευτικά, αλλά «σκεπάστηκαν» και από τις δηλώσεις του Bernanke. Μια ακόμα αδύναμη ανακοίνωση από τη στεγαστική αγορά τον Ιούνιο θα μπορούσε να διατηρήσει το δολάριο σε πτωτική πορεία στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Facebook Comments