Το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών της στόχων έλαβε από τους πιστωτές της η Πορτογαλία, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη παράταση ενός έτους στον χρόνο εφαρμογής των σκληρών μέτρων λιτότητας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πορτογάλος ΥΠΟΙΚ είπε πως η χώρα του πέρασε με επιτυχία την έβδομη αξιολόγηση της τρόικας, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,3%, έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 1%. Επίσης, ο κ. Γκασπάρ δήλωσε ότι παρατείνεται κατά έναν χρόνο η προθεσμία για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού (κάτω από το 3% του ΑΕΠ)

Η πορτογαλική κυβέρνηση προχώρησε επίσης σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων. Συγκεκριμένα, βλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί φέτος στο 5,5% του ΑΕΠ (έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 4,5%). Για το 2014 προβλέπεται μείωση του ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ έναντι αρχικού στόχους στο 2,5%. Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2015.

Facebook Comments