Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, καθώς αύριο συνεδριάζει το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να δει τελικά εάν υπάρχει αυξημένη προσφορά από την αζέρικη Socar.

Πιο συγκεκριμένα θα αξιολογήσει την πρόταση της αζέρικης Socar, η οποία φερόταν να καταθέτει αναθεωρημένο προς τα πάνω τίμημα που έφτανε τα 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η καθυστέρηση υποβολής εγγυητικής επιστολής ύψους 40 εκατ. ευρώ, που θα αντιστοιχούσε στο 10% της νέας προσφοράς, εκ μέρους των Αζέρων της Socar, έχει δημιουργήσει ανησυχία. Σημειώνεται ότι εάν μέχρι αύριο δεν έχει κατατεθεί η εγγυητική, θα πρέπει να υπάρξει άλλη έκτακτη συνεδρίαση .

Η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την Socar, κάτι που εκκρεμεί από τις 10 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι έχει κατατεθεί εγγυητική επισολή 30,5 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην αρχική προσφροά των 300 εκατ.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ διαμηνύεται ότι έχει τακτοποιηθεί κάθε άλλη διαδικαστική και νομική εκκρεμότητα (ΡΑΕ, νομικά θέματα).

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, στα οποία ανήκει το 35% του ΔΕΣΦΑ, μερίδιο που πωλείται μαζί με το 31% που διαθέτει το Δημόσιο.Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν οδήγησαν σε βελτίωση του τιμήματος στα 400 εκατ. ευρώ έναντι 310 εκατ. ευρώ του αρχικού, ακόμα όμως δεν έχει κατατεθεί η αυξημένη εγγυητική επιστολή που αναλογεί στο νέο τίμημα.Ένα από τα βασικά θέματα των διαβουλεύσεων του τελευταίου μήνα, αφορούσε τις χρεώσεις του ΔΕΣΦΑ για τη μεταφορά του αερίου που κυκλοφορεί στους αγωγούς, ζήτημα που επιλύθηκε με τη συνδρομή της ΡΑΕ, η οποία και ανέλαβε να παρουσιάσει την ακριβή μεθοδολογία του προσδιορισμού τους.

Facebook Comments