Οι επενδυτές έχουν το μυαλό τους στην διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους της κυβέρνησης από το Σεπτέμβριο και μετά και όταν τα ψηφισθέντα μέτρα θα χτυπούν στην κυριολεξία την καθημερινότητα των πολιτών. Οπότε, όπως εκτιμούν χρηματιστές, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν κοινωνικές εντάσεις με τα απόνερα να φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Αυτό, όταν οι Γερμανοί έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να εγκρίνουν νέα μείωση του χρέους, αν η χώρα μας δεν γράψει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου. 

Επιπρόσθετα, η αγορά ανησυχεί και για ένα λόγο ακόμα. Για το τι θα δείξουν τα stress tests των τραπεζών. Ήδη η Blackrock έχει πιάσει νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν δουλειά, ενώ η ιδιωτικοποίηση της Eurobank πηγαίνει παραπίσω, για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επενδυτές επιλέγουν την αποχή τον απεγκλωβισμό, αν έχουν μπει σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ο στόχος των 860 μονάδων και η παραμονή της αγοράς πάνω από τα επίπεδα αυτά εμφανίζεται προς το παρόν άπιαστος και όλα δείχνουν ότι η αγορά θα πορευτεί χλιαρά και άτονα μέχρις ότου δοθεί το σύνθημα για αλλαγή κατεύθυνσης.  Τα πρώτα deals μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, έστω κι αν είναι της τάξης μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε άλλες εποχές θα τιμολογούνταν τρεις και τέσσερις φορές πάνω. Πλέον, περνούν στα ψιλά με αποτέλεσμα τα αντανακλαστικά να παρουσιάζονται ως ιδιαίτερα μειωμένα.

Οι συναλλαγές ήταν αποκαρδιωτικές την Τρίτη, αγγίζοντας τα 30 εκατ. ευρώ. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ έκλεψαν την παράσταση από τις μετοχές του 25άρη. Κέρδη 2,87% για τον ΟΠΑΠ λίγο πριν πέσουν οι υπογραφές για τη μεταβίβασή του στην Emma Delta και 2,37% για τον OTE, στα 6,48 ευρώ. Kέρδη άνω του 2% για την Τέρνα Ενεργειακή, στον απόηχο του deal με το Qatar. Ισχυρή ήταν η αντίδραση για μία ακόμα συνεδρίαση στη ΔΕΗ, στα 6,67 ευρώ και τη ΜΕΤΚΑ 1%, στα 11,30 ευρώ.

Κατά τα άλλα, οριακές ήταν οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο 0,02%, στις 285,77 μονάδες. Πτώση 3,4% για την Πειραιώς, στα 0,9080 ευρώ και 20 εκατ. τεμάχια πακέτο στα warrants. Πτώση 1,54% για την ΕΤΕ, στην οποία ο όγκος δεν έφτασε καν το 1 εκατ. τεμάχια και περιορίστηκε στις 811 χιλιάδες. Πτώση 1,36% για την Alpha, στα 0,434 ευρώ.

 

ΧΣ

Facebook Comments