Ως μία από τις τέσσερις καλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης στην κατηγορία «Διαχείριση» διακρίθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 27 Οκτωβρίου και το βραβείο παρέλαβε ο Προκόπης Γαβριήλ, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Με την υποψηφιότητα «The Expandability of a Robust Certified EMS – the Case of Piraeus Bank» η τράπεζα έλαβε την πρώτη θέση σε εθνικό επίπεδο στην κατηγορία «Διαχείριση» για την ανάπτυξη, δομή και λειτουργία του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Επίσης η τράπεζα διαγωνίστηκε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διακρίθηκε στους 4 κορυφαίους οργανισμούς που πέτυχαν σημαντικά περιβαλλοντικά επιτεύγματα.

Όπως δήλωσε ο γενικός Διευθυντής, Βρασίδας Ζάβρας, «η δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος είναι δεδομένη και διαχρονική. Χάρη στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης έχουμε μειώσει από το 2008 την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% ανά εργαζόμενο, εξοικονομώντας έτσι κάθε χρόνο τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ σε λειτουργικά έξοδα».

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για συνεχή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της, έχει αναπτύξει και εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) σε όλα της τα καταστήματα και τα κτήρια διοίκησης. Από το 2011 το ΣΠΔ της Τράπεζας είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τον Κανονισμό Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πρότυπο ISO 14001:2004.

Με περισσότερες από 700 κτηριακές υποδομές και περισσότερους από 1.000 άμεσα εμπλεκόμενους εργαζόμενους στο ΣΠΔ, η Τράπεζα Πειραιώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Ευρώπη που εφαρμόζει ένα τόσο αυστηρό πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Το ΣΠΔ της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, σημείο αναφοράς για μια πράσινη τράπεζα. Στο σύστημα αυτό, καινοτομία αποτελεί η Βάση Δεδομένων Υπολογισμού Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος, μια ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας παρακολουθείται ανά πάσα στιγμή η περιβαλλοντική επίδοση κάθε κτηριακής υποδομής ξεχωριστά.

Facebook Comments