Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπει το Μνημόνιο μπορεί να περιορίσουν την οικονομική ανάκαμψη, με συνέπεια την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας και την υπονόμευση του κλίματος εμπιστοσύνης, αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Ευρω-αραβική Σύνοδο «Εταίροι για την Ανάπτυξη».

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε πως για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι απαιτούνται συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες, η επιτάχυνση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, αλλά και η εξειδίκευση των μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Προειδοποίησε ακόμα ότι υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι, όπως ένα σκληρό Brexit, που θα είχε αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της ευρύτερης ευρωζώνης.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πάντως ότι η οικονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν την τελευταία εξαετία έχουν καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική προς το επιχειρείν και έχουν δημιουργήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικότερα για όσους θα επενδύσουν νωρίς στην ελληνική οικονομία.

Όπως ανέφερε, παρά τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες η πρόοδος στη διόρθωση των λαθών του παρελθόντος υπήρξε εντυπωσιακή. Έτσι, το νέο πρόγραμμα του ESM που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 βασίζεται στα επιτεύγματα των δύο πρώτων προγραμμάτων και δίνει προτεραιότητα σε μεταρρυθμίσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη αντανακλάται ήδη σε μια σειρά από βασικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και οι πραγματικές εξαγωγές αγαθών.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, θα υπάρξει ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα συνεχιστεί το 2017 και το 2018. Ειδικότερα, το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς κατά 0,3% το 2016, αλλά να αυξηθεί στη συνέχεια κατά 2,5% και 3% το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.

Facebook Comments