Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή έως τις αρχές Δεκεμβρίου, όμως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει σκληρά και να λάβει σειρά πολιτικών αποφάσεων όσον αφορά τα εργασιακά και τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης διετίας.

Αυτό δήλωσε στις Βρυξέλλες ευρωπαίος αξιωματούχος, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου ώστε να επικυρωθεί στο τελευταίο Eurogroup του έτους, που είναι προγραμματισμένο για τις 5η Δεκεμβρίου, τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα έχουν περιθώριο δύο εβδομάδων για να βρουν κοινό τόπο στα ανοιχτά ζητήματα.

Σχετικά με το χρέος, αποσαφήνισε εκ νέου το μόνο πλάνο και χρονοδιάγραμμα είναι αυτό της συμφωνίας του Μαΐου, που προβλέπει ότι βαθιές μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις θα αποφασιστούν το 2018, μετά το τέλος του Μνημονίου, εάν κριθεί αναγκαίο.

Όσον αφορά το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο οργανισμός θα αποφασίσει να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους, όμως διευκρίνισε πως το χρονοδιάγραμμα δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τους ευρωπαίους εταίρους. «Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί ακριβώς τότε», σχολίασε χαρακτηριστικά.
 

Facebook Comments