Μια νίκη Trump θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσο sell-off έως και 5% στον S&P 500, σύμφωνα με την Citigroup η οποία προειδοποιεί και για το ισχυρό ενδεχόμενο σημαντικής επιβράδυνσης ή ακόμη και ύφεσης στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει, αν και μέχρι πρόσφατα η Wall Street εκτιμούσε ότι νικήτρια θα είναι η Clinton, μετά τη νέα έρευνα του FBI στα e-mails το κλίμα έχει αλλάξει, αυξάνοντας τις ανησυχίες στην αγορά για πιθανή νίκη Trump.

Σύμφωνα με την Citi, σε μακροπρόθεσμη βάση, μια νίκη Trump κινδυνεύει να χτυπήσει την ανάπτυξη των ΗΠΑ όχι μόνο με επιβράδυνση αλλά ακόμα και με ύφεση, αν υπάρξουν περιορισμοί στο εμπόριο και τα σχέδια δημοσιονομικής επέκτασης περικοπούν. Η αβεβαιότητα και μόνο θα πλήξει την οικονομία. Η παγκόσμια ανάπτυξη επίσης θα επηρεαστεί αν η αβεβαιότητα αυξηθεί, αν δεχθεί πλήγμα η ανάπτυξη των ΗΠΑ και αν “σφίξουν” οι οικονομικέ συνθήκες.

Πάντως, όπως προειδοποιεί, η άμεση επίπτωση θα αφορά τα χρηματιστήρια και οι αγορές θα σημειώσουν ισχυρή πτώση εάν η κάλπη “δείξει” Trump.

“Αν κερδίσει ο Donald Trump, το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν το απροσδόκητο κι έτσι μπορεί να προκαλέσει ένα άλμα στο risk premium των μετοχών με αρνητικές επιπτώσεις στον δείκτη P/E. Μία νίκη Trump θα μπορούσε να προκαλέσει ένα sell-off 3%-5% στον S&P 500 άμεσα”, όωπς τονίζει η Citi.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι αν και η Citi εκτιμά ότι η αγορά θα σημειώσει βουτιά, επισημαίνει πως κάποιοι κλάδοι θα επωφεληθούν από την επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.

“Ο κλάδος της ενέργειας, ο κλάδος της εξόρυξης άνθρακα, οι μετοχές των παραγωγών χημικών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας θα έχουν καλύτερη πορεία σε ένα περιβάλλον λιγότερο σφιχτού περιβαλλοντικού ελέγχου σε σχέση με μια νίκη Clinton, η οποία θα ήταν καλύτερη για πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρήσεις”.

“Μια νίκη Clinton θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω περισσότερων περιορισμών στη γεώτρηση, αλλά αυτό θα υποστηρίξει επίσης τις τιμές του πετρελαίου και θα βοηθήσει τον κλάδο της ενέργειας”, όπως προσθέτει.

Επίσης, η δέσμευσή της να ερευνήσει το θέμα της υπερβολικής τιμολόγησης των φαρμάκων σημαίνει ότι ορισμένες μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να αναμένουν καλύτερες ημέρες σε μία νίκη Trump.

Ωστόσο, η Citi εκτιμά ότι το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι τόσο σαφές. “Υποψιαζόμαστε ότι και οι δύο υποψήφιοι έχουν μια αρνητική προοπτική για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, με την Clinton να έχει θέσει το ζήτημα των τιμών των φαρμάκων. Το λαϊκίστικο ύφος του Trump μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο καθώς θέλει ουσιαστικά να ξηλώσει το Obamacare με ένα άλλο  άγνωστο πρόγραμμα”.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments