Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, για τις συλλήψεις των επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Τουρκία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “οι σημερινές κρατήσεις έστειλαν ένα ανησυχητικό μήνυμα για την κατάσταση του πολιτικού πλουραλισμού στην Τουρκία. Ο Selahattin Demirtas, ο Figen Yuksekdag και οι βουλευτές-μέλη του HDP, είναι μόνιμοι και δημοκρατικοί εκπρόσωποι της τουρκικής κοινωνίας. Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.

Έχω συναντήσει τον Selahattin Demirtas πολλές φορές. Είναι ένας ηγέτες δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία, στη μη βία, στον πολιτικό διάλογο και στο κράτος δικαίου. Στην τελευταία μας συνάντηση στο τέλος Σεπτεμβρίου, ήδη εξέφραζε ανησυχίες ότι θα ήταν ο επόμενος στη σειρά των συλλήψεων.

Με αυτές τις τελευταίες κρατήσεις υψηλού προφίλ –σε μια συνέχιση της καταστολής και άλλων εκλεγμένων εκπροσώπων του HDP- οι τουρκικές αρχές δεν οδηγούν απλώς την Τουρκία περαιτέρω μακριά από τη δημοκρατία, αλλά επίσης γυρίζουν την πλάτη τους στις αξίες, τις αρχές, τις κανόνες και τους νόμους που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με την ύπατη εκπρόσωπο Mogherini και τον Επίτροπο Hahn και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Αυτές οι εξελίξεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επείγον ζήτημα. Η Τουρκία είναι μία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, και μέλος της τελωνειακής ένωσης. Η πορεία των έργων της κυβέρνησης θέτει υπό αμφισβήτηση την βάση για την βιώσιμη σχέση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και την δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης στις δημοκρατικές αξίες και στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες”.

Facebook Comments