Η εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα, η πτώση του τουριστικού τομέα και τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους προκαλούν αναταράξεις στην τουρκική οικονομία, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να πέσει στο 2,9% φέτος, όπως εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός έρχεται έτσι να προστεθεί σε μια σειρά θεσμών που έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένοι από τους δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας έχουν θορυβηθεί από την καταστολή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

“Η τουρκική οικονομία έχει αντέξει σε πολλά σοκ” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ. “Ωστόσο, η εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα, η κατακόρυφη πτώση των εσόδων από τον τουρισμό και το υψηλό επίπεδο χρέους των εταιρειών έχουν επιπτώσεις” προστίθεται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη νέα εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 2,9% φέτος, επικαλούμενο τη χαμηλή επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τα αρνητικά σοκ, εγχώρια και προερχόμενα από το εξωτερικό. Περιγράφει επίσης την ανεργία ως “υψηλή και αυξανόμενη”, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα εντάθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το 2015 η ανάπτυξη άγγιξε το 4%, ένα ποσοστό που όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Νατζί Αγκμπάλ, είναι απίθανο να καταγραφεί και φέτος.

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 5%, τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Facebook Comments